Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Moderaterna vill bygga bostäder i Årstaskogen

Moderaterna i Stadshuset vill bygga 5.000 bostäder i Årstaskogen.

– Vi behöver inte gå över kommungränsen till Sundbyberg, det finns tillräckligt många stenar att vända på i Stockholms stad, säger gruppledaren Anna König Jerlmyr.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) deklarerade i måndagens DN att hon vill ta över Kymlinge från Sundbyberg, öppna tunnelbanans spökstation och bygga 7.000 bostäder.

En eventuell exploatering av Kymlinge har länge varit en känslig fråga i Sundbyberg, som under hösten var orsak till att Centerpartiet bytte koalition och att kommunalrådet Jonas Nygren (S) fick avgå.

Anna König Jerlmyr menar att Wanngårds tal om att bygga i Kymlinge är dimridåer.

– Hon försöker flytta fokus till andra kommuner för att dölja den stora oenighet som finns i majoriteten, mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Anna König Jerlmyr.

Stockholms stad planerar, sedan 2012 då alliansen styrde i Stadshuset, att göra Årsta skog och Årsta holmar till naturreservat. Nu är Moderaterna beredda att ompröva sin politik.

– Vi återtar vårt förslag om att göra Årstaskogen till naturreservat. Nu måste man ta ansvar, det är viktigt att anpassa politiken efter verkligheten och den stora bostadsbristen, säger Anna König Jerlmyr.

Ett bostadsområde i Årstaskogen blir, enligt henne, en utvidgning av innerstan utanför tullarna och ett centralt, strandnära, attraktivt område med hög livskvalitet.

– Om man gör naturreservat av Årstaskogen och Älvsjöskogen – i stället för att tillföra bostäder – kommer det även att påverka Sverigeförhandlingen och stadens önskan att få medfinansiering till en tunnelbana till Älvsjö, säger Anna König Jerlmyr.

Miljöpartiet, menar hon, driver på för ännu fler naturreservat och Socialdemokraterna går med på att stoppa betydligt fler bostäder i Stockholms stad än vad man kan bygga i Kymlinge.

Moderaterna räknar med att det – förutom de 5.000 bostäderna i Årstaskogen – går att bygga 1.000 bostäder vid Lillsjön i Bromma, 2.500 i Rågsveds friområde och 2.500 bostäder i östra Älvsjöskogen.

Arbetet med naturreservatsbildning i Rågsveds friområde pågår, i majoritetens budget står att det ska utredas om även östra Älvsjöskogen ska bli naturreservat, planerna för reservat vid Lillsjön ligger nere i väntan på att framtiden för Bromma flygplats ska klarna.

– Majoriteten talar med kluven tunga. Karin Wanngård borde ta konflikten om bostadsbyggandet med Miljöpartiet, säger Anna König Jerlmyr.

Moderaterna vill också att kommunerna ska få rätt att inte bara införa utan också att upphäva naturreservat.

– Vi anser att kommunerna ska ha rådighet över sin egen mark, säger Anna König Jerlmyr.

Socialdemokraterna i landstinget välkomnar Karin Wanngårds idéer om att Stockholm kan bygga i Kymlinge.

– Kymlinge var uppe till diskussion inför Sverigeförhandlingen. Enligt förvaltningen kostar det omkring 300 miljoner kronor att öppna t-banestationen. Det är en väldigt bra satsning – förutsatt att det byggs bostäder – eftersom de tunga investeringarna redan är gjorda, säger gruppledaren Erika Ullberg (S).

Landstinget borde, enligt henne, vara en viktig part när det gäller en exploatering i Kymlinge – och Socialdemokraterna är beredda att satsa de pengar som krävs för att öppna stationen.

Läs även Viktor Barth-Krons kommentar: ”Stenkastningen kan visa sig konstruktiv”

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.