Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Moderaterna vill sälja Liljeholmsbadet

Det anrika Liljeholmsbadet bör säljas till en privat aktör, enligt M.
Det anrika Liljeholmsbadet bör säljas till en privat aktör, enligt M. Foto: Jan E Carlsson

Liljeholmsbadet bör säljas till en privat aktör. Det föreslår Moderaterna i Stockholms stad, som ser det som ett sätt att rädda det hotade badet.

Som DN berättat fick det anrika Liljeholmsbadet vid Bergsunds strand stängas av säkerhetsskäl i förra veckan.

En fördjupad undersökning av pontonbadets skick visade då på skador i bärande fundament och akuta risker för ras och läckage. Att reparera badet skulle enligt rapporten vara likställt med att ”kasta pengarna i sjön”.

Nu föreslår Moderaterna att det kulturminnesklassade badet bör säljas till en privat aktör. M pekar på att Centralbadet som på 80-talet stod inför stora renoveringar räddades genom att det såldes till fastighetsägaren Fabege.

– Den information som har kommit fram visar att Liljeholmsbadet är i så dåligt skick att det kommer att stänga, och det tycker vi vore väldigt olyckligt. I den här diskussionen tycker vi att man missat att det inte behöver vara staden som renoverar. Vi tycker att staden bör undersöka om det finns andra som är intresserade av att köpa eller bygga nytt, säger Henrik Sjölander, Moderaternas gruppledare i fastighetsnämnden.

De eventuella renoveringskostnaderna är inget som skattbetalarna ska behöva stå för, anser Moderaterna.

– Om staden ska renovera, så blir det en prioriteringsfråga. Om det finns en privat intressent så tycker vi att det vore bättre.

Några kostnadsberäkningar har ännu inte gjorts. Fastighetsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) säger att processen måste klaras av stegvis.

– Att driva bad brukar inte vara särskilt lönsamt. Men om Moderaterna har en käck köpare så får vi även ta ställning till det, säger han.

I september ska staden gå vidare med en studie för att ta reda på vad det kostar att renovera Liljeholmsbadet eller att bygga nytt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.