Moderaternas vallöften: Förbjud tiggeri och gräv ner centralbron - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Moderaternas vallöften: Förbjud tiggeri och gräv ner Centralbron

Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd för Moderaterna i Stockholms stad.
Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd för Moderaterna i Stockholms stad. Foto: Magnus Hallgren

Moderaterna i Stockholms stad har presenterat sitt valmanifest. Partiet vill bland annat gräva ner Centralbron för 10-12 miljarder, förbjuda tiggeri, återinföra nolltoleransen mot klotter och sänka skatten.

I senaste DN/Ipsos för Stockholms stad som publicerades i juni fick Moderaterna 24,1 procent. Det är en minskning med 3,1 procent jämfört med valet 2014, men en ökning jämfört med septembermätningen 2017 när partiet fick 20,7 procent.

Nu har Moderaterna presenterat sitt valmanifest inför valet 2018. Moderaterna prioriterar bland annat satsningar på trygghetsfrågan, på att Centralbron ska grävas ner och på att skatten ska sänkas. 

Förslagen är kända sedan tidigare, men nu har Moderaterna samlat ihop alla 88 förslag i ett valmanifest som presenteras i veckan.

Partiets oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) går bland annat till val på införandet av en trygghetsjour dit medborgare och företagare kan ringa dygnet runt. Partiet vill också ha fler ordningsvakter och en nolltolerans mot nedskräpning och klotter. 

I senaste DN/Ipsos fick Sverigedemokraterna 10,3, procent, vilket skulle innebära en vågmästarroll i stadshuset. 

Läs mer: Anna König Jerlmyr (M) lovar att gräva ner Centralbron – eller äta upp sin hatt 

– Vi kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi har en tradition i Stockholm att i viktiga frågor kunna enas över blockgränserna som till exempel bostadsbyggande och jag är beredd att prata med både Socialdemokraterna och Miljöpartiet om detta, säger Anna König Jerlmyr. 

I valmanifestet skriver Moderaterna att de ”på sikt” vill sänka skattenivåerna i Stockholm till samma nivåer som 2014. Det skulle innebära en sänkning med 53 öre per intjänad hundralapp. Men Anna König Jerlmyr vill inte säga hur snabbt en sådan sänkning skulle kunna genomföras. 

– Vi kommer att sänka skatten. Ambitionen och det långsiktiga målet är samma nivåer som 2014 för att det ska löna sig för fler ska kunna gå från bidrag till jobb, säger Anna König Jerlmyr.  

 Hur ska ni gräva ner centralbron?

– Vi har arbetat med förslaget under lång tid under mandatperioden. Jag ser det som något jag vill lämna efter mig till stockholmarna. Vi har tagit hjälp av konsultföretaget WSP som har visat att det kostar ungefär 10-12 miljarder. Vi har möjlighet tekniskt och vi har möjlighet att göra det ekonomiskt. Mitt mål är att vi tar tag i det efter valet, säger Anna König Jerlmyr. 

Siffran har tidigare fått mothugg från politiska motståndare som menar att det är en glädjekalkyl. Men kostnaden ska finansieras genom försäljning av mark som frigörs, menar Anna König Jerlmyr.

– Om man gräver ner Centralbron kan man återställa platsens ursprungliga skönhet, säger Anna König Jerlmyr. 

På skolområdet lägger partiet förslag för att ha mer lärarledd utbildning, fler diagnostiska prov i alla årskurser och införa en elevhälsogaranti som innebär att elevhälsan ska vara tillgänglig även utanför skoltid och under lov.

Dessutom vill partiet att fritids ska ha ett större fokus på pedagogisk verksamhet, vilket till exempel kan innebära att elever har musikskoleundervisning och läxläsning på fritids.

Partiet vill ta bort rätten till heltid i förskola som introducerades av den rödgrönrosa majoriteten i februari 2017. Med den förändringen fick föräldrar rätt att ha sina barn i förskolan upp till 40 timmar i veckan - även om man är föräldraledig. Moderaterna vill att barn till föräldralediga bara ska ha rätt till 30 timmar.

– Syskon går inte miste om några pedagogiska aktiviteter om de kan gå mellan nio och tre. Vi har förskollärarbrist, lärare vittnar om att barngrupperna har ökat med reformen och att de nu går på knäna.

I februari berättade alliansen i Stockholm att de skulle presentera ett gemensamt valmanifest. Det kommer man att göra - trots att man också presenterar egna vallöften och en egen valplattform.

Fakta.Valmanifestet i korthet

Förbud mot tiggeri

Bygg Österleden

Nedgrävd centralbro

Sänkt skatt

Nolltolerans mot klotter

Ökad trygghet genom fler ordningsvakter och en trygghetsjour

”Profilfritids”, fritids med läxläsning och med sport- eller kulturinriktning. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.