Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Möglig mat – senaste trenden i Stockholm

Senaste stockholmstrenden? Den är möglig värre.

Pia Qvarnström säljer rhizopus oligosporus från sin foodtruck.

Det låter som satir för hipsters. Men det är alldeles sant. Efter en tid av experimenterande med det ätbara möglet rhizopus oligosporus så har Årstabon Pia Qvarnström skapat ett av mat-stockholms mer originella koncept. Från sin food truck säljer hon nu rätter tillagade av tempeh, en mögelsort som via en raffinerad kemisk process växer på gula ärtor.

– Idén kommer från min rumskompis. Jag har varit vegan länge, men hon blev det nyligen och började googla efter mattips. Då upptäckte jag en massa grejer som jag tyckte var jättespännande, säger Pia Qvarnström.

Läs mer: Stockholm ett av bästa resmålen för hipsters

– Sedan när jag satt där och åt min tempeh, mina groddar och min syrade yoghurt så insåg jag att det här är ett fantastiskt koncept. Och jag tänkte att det skulle vara lättare med en bil än att starta en restaurang.

En bidragande orsak till initiativet är också att Pia Qvarnström tröttnat på det usla utbudet av veganmat i Stockholm.

– När jag var i Portland och Seattle i höstas så fanns det extremt mycket bra veganmat. Det finns allt ifrån fast food till lyx. Här får man vara glad om man kan få en pizza utan ost.

Hur reagerar då stockholmarna på Pia Qvarnströms mat? Intresset är stort, berättar hon. Liksom nyfikenheten. När mögeltrucken passerade DN under onsdagen var mottagandet delat på redaktionen. Några av de som smakade maten menade att den var utsökt. Men en hög DN-chef hävdade upprört att det var det äckligaste han ätit i hela sitt liv.

Pia Qvarnström skrattar högt när hon får ta del av det skoningslösa omdömet.

– Just det har jag aldrig hört. Men jag kan ändå förstå det i någon mån. Det handlar trots allt om ett helt nytt smakregister.

Hon funderar en stund när hon får frågan hur hennes idé skulle tas emot ute i Sverige, alltså bortom tullarna.

– Jag har varit i Uppsala och det gick jättebra. I Malmö gick det till och med ännu bättre än i Stockholm. Där var det ingen som tyckte att det var konstigt. Men säg så här: skulle jag ha dragit i gång konceptet i någon annan stad hade jag nog inte döpt det till Mögel.

Fakta.

Bakom foodtrucken Mögel står 33-åriga Pia Qvarnström från Årsta. Konceptet är delvis finansierat med hjälp av crowdfunding.

○Hur ska jag lösa detta? Just

○ Hur ska jag lösa detta? Just nu lagar jag all mat från scratch hemma i mitt kök på sju kvadratmeter. 50%

○ När ska jag få sova? 20%

○ Beställa råvaror. 15%

○ Kul! Tänk ändå att det här faktiskt ­händer! 15 %

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.