Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mordåtal för vansinnesfärd

Föraren av den bil som mejade ned ett stort antal människor på Västerlånggatan i Stockholm åtalades på fredagen för att avsiktligt ha dödat två människor och försökt döda femton andra.

Föraren håller fast vid att han är oskyldig och att bilen fjärrstyrdes av någon annan.

Den 31 maj mejade 50-åringen ned fotgängare på Sveriges mest kända turistgata, Västerlånggatan i Gamla stan. Föraren körde i hög hastighet på gågatan, som var fullpackad av strosande turister. Han sicksackade över hela gatan i riktning mot Järntorget och körde på ett stort antal människor tills bilen stannade.

50-åringen åtalades på fredagen i Stockholms tingsrätt för mord på en 54-årig kvinna och en 21-årig man. 50-åringen åtalades också för försök till mord på femton andra människor, som han körde på och mot och skadade.

Enligt kammaråklagare Britt-Marie Hägglund har 50-åringen uppsåtligen berövat de två livet genom att köra på dem. Han har enligt henne också uppsåtligen försökt att beröva de femton andra livet.

50-åringen har i polisförhör sagt att han körde väldigt långsamt på en gata som korsar Västerlånggatan. Plötsligt fick han syn på en man som tidigare hade förföljt honom. Mannen höll i en svart fjärrkontroll och började springa mot 50-åringens bil. I samband med det "fick bilen väldigt hög fart".

50-åringen sade att han trodde att mannen med fjärrkontrollen orsakade bilens höga hastighet. 50-åringen försökte köra rakt fram, sade han, men bilen svängde in på Västerlånggatan. Detta berodde också på att mannen med fjärrkontrollen styrde bilen. 50-åringen kunde varken stoppa, kontrollera eller styra bilen. Den bara fortsatte framåt, sade han.

Men enligt den tekniska undersökning som polisen med hjälp av experter har gjort framkom inga tecken på att någon extra teknisk utrustning skulle vara monterad på bilen, eller att några andra ändringar har gjorts av bilen som skulle kunna påverka manövreringen. Det har inte heller kommit fram några fel eller brister på bilen, som kan antas ha orsakat olyckan.

Den 54-åriga kvinnan avled på Västerlånggatan till följd av massiva skador på bålen och inre organ i kroppen. Den 21-årige mannen fick så svåra skallskador att han avled två dagar senare på Karolinska sjukhuset.

De andra femton fick skador som varierade från svullnader och blåmärken på benen och fötterna till livsfarliga frakturer på bäcken, revben, ben och armar, punkterad lunga och blödning i levern, blödningar i hjärnan, skallbasfraktur, krossår i bakhuvudet och skelettskador.

Kammaråklagare Britt-Marie Hägglund vill inte kommentera åtalet före rättegången. 50-åringens försvarare, advokat Tomas Rothpfeffer, säger till DN att 50-åringen förnekar att han skulle vara skyldig till något brott:

- Han är så övertygad som man kan bli om att det han har berättat också är det som har hänt. Men jag menar att om han har varit i något mycket allvarligt psykotiskt tillstånd eller förvirringstillstånd så kanske han inte kan fällas för något uppsåtligt brott, säger Tomas Rothpfeffer

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.