Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mordet i Rinkeby kopplas till gängkonflikt

Other: Lotta Härdelin

Polisen har ännu inte gripit någon efter det brutala mordet på en pizzeria i Rinkeby i går kväll. Offret, en man i 25-årsåldern, sköts i huvudet när han satt vid ett bord på restaurangen. Han har en kriminell bakgrund.

Tre skottlossningar, två döda på Järvafältet – så ser facit ut efter bara nio dagar på det nya året, 2018. 

Gårdagens mord på en kriminellt belastad 25-åring kopplas av polisens utredare ihop med mordet i ett garage på nyårsnatten, då en 20-åring sköts till döds med flera skott.

Läs mer: "Man skjuten till döds i centrala Rinkeby"

– I nuläget utgår vi från att samtliga händelser kan kopplas till den pågående gängkonflikten på Järvafältet, säger Christoffer Bohman, chef i det lokalpolisområde där Rinkeby ingår.

Båda mordutredningarna handläggs av grova brott i Polisområde Nord.

Gårdagens offer häktades senast i november förra året för en grov stöld i Järfälla. Han dömdes av Svea hovrätt 2014 till 2,5 års fängelse för ett grovt rån och längre tillbaka i tiden har han gjort sig skyldig till narkotikabrott, övergrepp i rättssak, flera stölder och olovlig körning.

Enligts DN:s källor var 25-åringens roll i den pågående konflikten mellan två olika utpekade gäng på Järvafältet mycket komplicerad. Det finns uppgifter som tyder på att mannen hade kontakter på ”båda” sidor. 

Enligt polisen beror de senaste skjutningarna sannolikt på att polisen den 28 december gjorde ett stort beslag av amfetamin som kunde kopplas till ett av de utpekade gängen – ett gäng som kommit att kallas för ”Dödspatrullen”.

Läs mer: ”Dödspatrullen misstänks döda för pengar"

Beslaget var på 25 kilo – en mängd som är värd flera miljoner på gatan. Två av männen som nu sitter häktade misstänkta för grovt narkotikabrott tillhörde "Dödspatrullen". Den 20-åring som avrättades i garaget två dagar senare är kopplad till det nätverket.

En teori är att mordet på pizzerian är en hämnd för mordet på 20-åringen och att det stora beslaget av amfetamin och gripandet av de misstänkta spätt på konflikten och kampen om narkotikahandeln. 

Vid 16.30 på tisdagseftermiddagen har polisen ingen frihetsberövad för mordet på pizzerian, enligt myndighetens presstalesperson Lars Byström. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.