Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mordmisstankt-rappare-slappt-ur-hakte/

STHLM

Mordmisstänkt rappare släppt ur häkte

20-åringen hittades mördad i en bil på en grusparkring i Rinkeby natten till nyårsafton.
20-åringen hittades mördad i en bil på en grusparkring i Rinkeby natten till nyårsafton. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den kände rappare som suttit häktad misstänkt för mordet på sin forna vän släpptes på fredagseftermiddagen på fri fot.

– Misstankarna mot honom kvarstår, säger kammaråklagare Alexandra Bittner.

Ytterligare åtta unga män misstänks för inblandning i mordet. 

Det var den 30 december förra året som en 20-årig man sköts till döds på en grusparkering i Rinkeby.

Han kom att bli det 17:e offret 2019 för det grova skjutvapenvåldet i den kriminella gängmiljön i Stockholm.

20-åringen hittades skjuten till döds i en bil. Mannen, som tidigare är känd av polisen och identifierar sig som gängkriminell, ägnade sig även åt rapmusik, men var ännu inte särskilt känd.

Betydligt mer välkänd var dock den rappare som var en av tre män som kom att häktas för mordet. Två av männen, båda i 20–25-årsåldern, släpptes ur häktet i måndags. På fredagseftermiddagen släpptes även den kände rapparen.

Sedan tidigare har ytterligare sex män varit anhållna i ärendet. Att alla nu är släppta tyder på att bevisläget i dagsläget är skakigt.

– Samtliga är fortsatt misstänkta för brott, utredningen fortsätter, säger kammaråklagare Alexandra Bittner.

Det som, förutom det dödliga våldet, sticker ut i fallet är att den 20-åring som föll offer tycks ha blivit dödad av personer som ingår i samma kriminella gruppering som han själv tillhörde.

Han har tidigare begått brott tillsammans med den 21-årige rapparen och de var vänner enligt så väl bilder de lagt upp i sociala medier och polisen. 

En av de som misstänks för mordet sitter dock för närvarande häktad misstänkt för grovt narkotikabrott som ska ha begåtts i januari i år. Alexandra Bittner är åklagare även i det målet. Hon vill inte uttala sig om den utredningen, men brotten begicks i Nacka, Stockholm och Solna.

Än så länge finns bara spekulationer kring motivet. Varken polis eller åklagare vill uttala sig. En av polisens teorier går dock ut på att 20-åringen fick betala med sitt liv då han på något sätt agerat illojalt mot ”sitt gäng”. Senast för två år sedan dömdes han för brott han då begick tillsammans med personer med kopplingar till det rivaliserande gänget – ett tecken på att 20-åringen rörde sig mellan de olika grupperingarna. Det är något som i den här miljön betraktas som en hög riskfaktor för att själv hamna på gängens ”dödslistor”.

Läs mer: Känd rappare missänkts för mordet på sin forna vän 

Läs mer: 20-åring 17:e dödsoffret för dödligt skjutvapenvåld