Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Mordoffer i Hallonbergen hade avslöjat knarkfabrik

00:46. Dagens nyheter kan nu berätta att gårdagens brutala dubbelmord i Hallonbergen kan ha koppling till en sprängd narkotikafabrik.

Tisdagens brutala dubbelmord i Hallonbergen kan ha koppling till en sprängd narkotikafabrik. 39-åringen, som dödades tillsammans med en kvinna, fruktade för sin säkerhet sedan han avslöjat att han och andra odlat stora mängder cannabis. Mordet skedde dagen innan mannen skulle höras i rätten.

Polis och åklagare är fortfarande på onsdagen förtegna om vad som kan ligga bakom morden på en man och en kvinna i Hallonbergen norr om Stockholm.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Vi tittar på en mängd olika saker, säger spaningsledare Michael Wessling vid Polisområde Nord.

Paret överraskades i en lägenhet på tisdagsmorgonen av en grupp knivbeväpnade män. De hann slå larm till polisen, men när den första patrullen kom till platsen var det för redan sent.

Kvinnan hade huggits till döds och mannen, som lyckats fly ut ur fastigheten, avled utanför. Fyra unga män greps och tre av dessa har nu anhållits, på sannolika skäl misstänkta för mord. Två av de misstänkta är minderåriga.

– Vi har ett bra utredningsläge. Det vi jobbar på nu är att säkra bevisning och det innebär alltifrån att höra vittnen till teknisk bevisning och att höra de misstänkta, säger åklagare Olof Calmvik som leder förundersökningen.

Morden skedde ett dygn innan den 39-årige mannen skulle infinna sig i Uppsala tingsrätt, åtalad för bland annat narkotikabrott och ringa vapenbrott. DN har tagit del av förundersökningen i målet. Här framkommer att den nu mördade mannen tidigare hade blivit hotad av kriminella och fruktade för sin säkerhet.

Anledningen: I juni 2016 hade 39-åringen hjälpt polisen att avslöja en stor cannabisodling i Hälsingland. Vid en husrannsakan här hade polisen hittat en startpistol och det var i samband med att 39-åringen hördes om detta som han berättade om hoten. Så här står det i förhörsledarens sammanfattning:

”Det närmsta ett vapen han har kommit var när han tidigare i år blev hotad i samband med att han ville hoppa av allt. NN tyckte att det hade blivit för stort, det med odlingen.”

39-åringen sa sig även ha blivit utsatt för andra brott och hans motorcykel skulle ha vandaliserats.

”Han vågade inte polisanmäla, han vet vad som hänt andra som hoppat av”, står det vidare i förundersökningen.

Narkotikatillverkningen hade avslöjats efter att 39-åringen och en 26-årig man stoppats drogpåverkade av polis på E4:an i höjd med Knivsta. I bilen hittades cannabisplantor och en stor haschkaka. 39-åringen medgav att plantorna var hans och berättade alltså självmant om att narkotikan kom från en odling som han och andra bedrev i ett hus i Strömsbruk norr om Hudiksvall.

39-åringen sa att han övertalats att köpa huset för kumpanernas räkning. Däremot förnekade han att han skulle ha haft intresse av att producera narkotika. Istället påstod han att syftet varit att framställa ett lagligt cannabispreparat som skulle lindra hans fysiska smärtor.
Av senare förhör framgår att 39-åringen fick kalla fötter.

”NN har ju berättat för polisen att han hade ett hus. Han hade inte behövt det. Hade han inte gjort det så hade ”de” hunnit ta bort allt som fanns där. NN vill bara få ett slut på det här”, skriver förhörsledaren.

Vilka de andra inblandade var svarade 39-åringen aldrig på. Ärendet slutade med att han och 26-åringen i januari i år åtalades för att ha framställt 1,8 kilo cannabis.

Och i dag, den 8 mars, skulle alltså huvudförhandling ha inletts i Uppsala tingsrätt. Men beskedet om mordet ledde till att förhandlingen ställdes in.

De poliser som jobbat med narkotikautredningen i Uppsala har, enligt DN:s källor, nu kontaktats av mordutredarna i Stockholm.

– Det är inget jag kan kommentera. Men det är förstås allvarligt om det finns en knytning mellan brottet och den rättegång som skulle hållas, säger Åsa Fredriksson, gruppchef inom avdelningen för grova brott i Region Mitt.

Att 39-åringen hade anledning att vara rädd betvivlar hon inte.

– När han sa så får vi utgå från att det var sant. Narkotikabranschen är en farlig värld, det är ingen tvekan om det.

Enligt mannens försvarare, advokat Marcus Lodin, ska 39-åringen inte ha erbjudits några skyddsinsatser.

– Mig veterligen var det inte heller något han hade önskat. När vi träffades nu inför rättegången märkte jag ingen oro, säger advokaten.

Spaningsledare Michael Wessling vill inte bekräfta att den avslöjade cannabisodlingen skulle vara intressant för mordutredningen. När det gäller offren och deras livssituation är han inte heller beredd att lämna några uppgifter.

– Det kan vi återkomma till om kanske en månad, säger han till DN.

Senast på fredag måste åklagare Olof Calmvik avgöra om de anhållna ska begäras häktade eller släppas.

– Mycket talar för att de kommer att begäras häktade, säger han.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.