Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mordrättegång kan pågå till nästa år

Foto: Christine Olsson/TT

Hela rättegången mot den 19-åring som erkänt att han dödade Ida Johansson, 21, kommer att hållas bakom stängda dörrar.

Om Attunda tingsrätt på torsdag beslutar att inhämta ett yttrade om det rättpsykiatriska intyg som utfärdas kommer inte rättegången att avslutas förrän nästa år.

När rättegången startade på tisdagen vid Attunda tingsrätt i Sollentuna beslutade tingsrätten att hålla förhandlingarna bakom stängda dörrar.

Orsaken var att advokaten Sofia Björksten ansåg att det var av stor vikt för att hennes klient ska kunna lämna sin personliga berättelse om vad som hände intill joggingspåret i Runby, Upplands- Väsby på kvällen den 5 augusti.

Kammaråklagare Robert Näppi motsatte sig inledningsvis hennes yrkade och menade att målet är av så speciell karaktär att allmänheten har rätt till så stor insyn som möjligt.

Innan dörrarna stängdes meddelade rättens ordförande Anna Flodin att tingsrätten har för avsikt att på torsdag, rättegångens andra dag, ta ställning till om man ska begära in ett yttrande från Socialstyrelsen när det gäller det 19-åringens rättspsykiatriska intyg.

Enligt intyget led han inte av någon allvarlig psykisk störning när mordet begicks och kan därför dömas till fängelse.

Kommer rätten fram till att ett yttrande krävs så kommer rättegången inte att avslutas förrän efter årsskiftet.

Under rättegångens lunchpaus kom 19-åringens advokat Sofia Björksten ut från rättegångssalen och svarade på några frågor:

Hur ser du på att rätten gick på ditt yrkande om att stänga dörrarna?

– Att stänga dörrarna var ett riktigt beslut. Min klient är ung, mår psykiskt dåligt och målet är omgärdat av stor uppmärksamhet. Nu gör vi vad vi kan för att genomföra den här rättegången på ett så bra sätt som möjligt.

Hur mår din klient just nu?

– Det är en svår fråga som jag inte har för avsikt att svara på.

Är det inte viktigt att allmänheten får insyn i vad som hänt?

– I det här fallet har jag en klient att företräda, det måste bli en förhandling som går att genomföra på ett korrekt sätt. Det finns säkert olika aspekter på det, men för min klients del och för förhandlingens del är det här det bästa, säger Sofia Björksten.

När åtalet mot 19-åringen väcktes för en dryg vecka sedan framkom en rad detaljer om vad som hände på kvällen den 5 augusti i Runbyspåret, Upplands Väsby.

19-åringen har erkänt att han dödade Ida Johansson genom strypning. Han förnekar dock uppsåt och hans advokat kommer att hävda att det handlar om ett dråp. 19-åringen har sagt i förhör att han fick en plötslig impuls att döda, det var ingenting han hade planerat.

Han står även åtalad för försök till grov våldtäkt (vilket han förnekar) och brott mot griftefriden (vilket han erkänner och är tekniskt överbevisad om). Efter att han strypt Ida Johansson till döds släpade han henne ett 10-tal meter in i skogen och skändade hennes kropp. Efter det täckte han över kroppen med grenar och ris för att gömma undan den.

Det kom att dröja några veckor innan ett tips ledde till 19-åringen. Under tiden hade denne levt ett till synes helt vanligt liv, ingen i hans närhet hade misstänkt att det var han som var den skyldige.

Han erkände emellertid brottet i princip omedelbart efter att han greps.

Rättegången fortsätter på torsdag. Om rätten kommer fram till att man inte behöver inhämta någon yttrande från Socialstyrelsen så är tanken att rättegången avslutas då.

Fakta:Lagen om unga lagöverträdare

”Om offentlighet vid förhandling i mål mot den som inte har fyllt tjugoett år är till uppenbar olägenhet till följd av den uppmärksamhet den tilltalade kan antas bli föremål för, får rätten förordna att målet skall handläggas inom stängda dörrar.

Anser rätten att ett sådant förordnande bör meddelas och är också någon som har fyllt tjugoett år tilltalad i målet skall rätten, om det kan ske utan att utredningen avsevärt försvåras, handlägga åtalet mot den som är under tjugoett år som ett särskilt mål.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.