Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mörk bild av Stockholm när staden ansöker om ordningsvakter

I alla stadsdelar, med undantag för Södermalm, anses det finnas ett behov av ytterligare ordningspersonal.
I alla stadsdelar, med undantag för Södermalm, anses det finnas ett behov av ytterligare ordningspersonal. Foto: Anette Nantell

Mer säkerhetspersonal med polisiära befogenheter till Rinkeby och Skärholmen – men också till Bromma och Hägersten-Liljeholmen. När Stockholms stad ansöker om mobila ordningsvakter påtalas problem i de flesta stadsdelar.

Som tillfällig lösning på polisbristen vill de styrande i Stockholms stad anställa mobila ordningsvakter med vissa polisiära befogenheter. Om de får sin vilja igenom kommer fyra team med två ordningsvakter fritt patrullera i staden i framtiden.

– Vi söker det här för att kunna göra insatser där det kan behövas. Som utvecklingen har varit, bland annat med skjutningar, är det svårt att veta på vilken plats insatserna ska ske, säger stadens säkerhetsdirektör Jesper Ackinger.

För att kunna anställa vakterna måste staden skicka in en ansökan till Polismyndigheten där de ger en lägesbeskrivning och en motivering till rekryteringarna. Och det är en mörk bild som målas upp.

Som en generell bakgrund hänvisar Stockholms stad till polisens skrivelse om särskilt utsatta områden, varav sex stycken finns i Stockholm. I skrivelsen har stadens stadsdelsförvaltningar också fått yttra sig om behovet.

Jesper Ackinger menar att anledningen till att de vill att förordnandet ska gälla samtliga stadsdelar är att vakterna ska kunna röra sig fritt i staden.

– Vi vill att de ska vara mobila. Det kommer inte vara ordningsvakter på alla platser samtidigt.

I alla stadsdelar, med undantag för Södermalm, anses det finnas ett behov av ytterligare ordningspersonal, även i stadsdelar som Bromma och Hägersten-Liljeholmen. Exempelvis finns det enligt stadsdelsförvaltningen i Bromma tydliga incitament för mer ordningspersonal eftersom ungdomsgäng uppehåller sig på Alviks torg och Brommaplan, där de misstänks sälja narkotika.

– Det är en allmän uppfattning bland både medborgare och polis i området. Vi ser ordningsvakter som ett bra komplement eftersom polisen angett att de inte har resurser nog att upprätthålla tryggheten i hela stadsdelen, säger Mikael Bohlin, utvecklingssekreterare på Bromma stadsdelsförvaltning. 

Även i Älvsjö anses det finnas ett stort behov av ytterligare ordningspersonal i stadsdelens centrum och delar av Solberga. Och i Hägersten-Liljeholmen finns det enligt stadsdelsförvaltningen ett behov av mer ordningspersonal vid Liljeholmens centrum, Trekantsparken och gymnasieskolorna i området eftersom det bland annat förekommer personrån, våld på allmän plats och narkotikahandel. 

– Vi har sett till den lokala lägesbilden och just i de redovisade områdena visar trygghetsmätningar att invånarna upplever otrygghet i större utsträckning. Finns en trygghetsjour att tillgå så skulle vi dra nytta av den, säger Clas Cederlid, preventionssamordnare på Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning. 

I Stockholms stads trygghetsmätning från 2017 svarar 17 procent av invånarna i Hägersten-Liljeholmen att de en gång i månaden eller oftare oroar sig för att utsättas för brott av något slag. Andelen är dubbelt så hög i Spånga-Tensta. De brott som nämns i Stockholms stads ansökan är i stort sett de samma i alla stadsdelar. 

Det är inte så att ni överdriver behovet i er förfrågan?

– Nej, vi överdriver inte. Vår stadsdel är inte otrygg, speciellt inte om man jämför med många andra. Men om en del av våra invånare känner sig otrygga så måste vi ta hänsyn till det, säger Clas Cederlid.

Ni skriver att tiggeri är ett problemområde som minskar tryggheten, hur ska ordningsvakter få bukt med det?

– Vi nämner det eftersom att påträngande tiggeri är en punkt i trygghetsmätningen. Tiggeri är inte olagligt och ingenting som vi kommer försöka förhindra. Det är de brottsliga handlingarna vi vill komma åt. Exempelvis har vi sett en ökning av personrån i Liljeholmen de senaste åren. 

Andelen som känner sig otrygga eller mycket otrygga i sitt bostadsområde uppgår till 3 procent i Hägersten-Liljeholmen och 4 procent i Bromma. I Rinkeby-Kista ligger andelen på 28 procent.  

Är det så otryggt i Bromma att ytterligare ordningspersonal behövs där?

– Om du frågar de som bor här så skulle de flest hålla med om att behovet finns. Vi har problem med ungdomsgäng som skapar otrygghet bland invånarna. Dessutom hade vi en skjutning i Bromma förra året, det får man inte glömma bort, säger Mikael Bohlin. 

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) har reagerat på den mörka bild som stadsdelarna målat upp. Enligt henne är förslaget om mobila ordningsvakter inte tillräckligt för att möta behovet av poliser i de olika stadsdelarna. 

– Det behövs ordningsvakter som kan jobba permanent i otrygga stadsdelar också. Många stadsdelar skriver tydligt att droghandel, hotfulla människor och kriminella påverkar lokalsamhället på ett oacceptabelt sätt. De satsningar som majoriteten i stadshuset nu har presenterat är inte tillräckliga. Vi behöver snabbare åtgärder för att bryta kriminaliteten och öka människors trygghet, säger hon.

Utdrag ur ansökan om ordningsvakter

Bromma: 

”Det finns otrygga platser som bland annat Brommaplan och Alviks Torg där det finns ett pågående problem med med bland annat droghandel samt ungdomsgäng som uppehåller sig där. Det behövs också ordningsvakter eftersom de högerextrema yttringarna ökar inom stadsdelen bland annat genom uppsatta plakat, affischering och banderoller.”

Skärholmen: 

”I alla våra fyra stadsdelsområden förekommer ordningsstörningar. Det finns öppen droghandel i samtliga centrumområden (...) Det som medborgarna uttrycker skapar otrygghet är ungdomsgäng, kriminalitet och droger. De önskar fler poliser/vakter.”

Hägersten-Liljeholmen: 

”Vid Liljeholmens centrum, Trekantsparken och gymnasieskolorna i området har medarbetarna i stadsdelsförvaltningen, polisen och invånarna identifierat flera problemområden som är kopplade till området: narkotika, personrån, tillgreppsbrott i butiker, tiggeri, ordningsstörning, fylleri, skadegörelse, våld på allmän plats och trafikbrott.”

Enskede-Årsta-Vantör:

”På ett flertal platser inom stadsdelsområdet föreligger ordningsstörningar under delar av dygnet. Exempelvis våld i offentlig miljö, påverkade personer, droganvändning och drogförsäljning, mopedåkning, nedskräpning, skadegörelse och andra ordningsstörningar.”

Älvsjö: 

”Området Herrängen och Långbro ligger högt i andel inbrott i privata bostäder och villor.”

Farsta: 

”I Farsta strand och Farsta centrum upplevs otrygghet på grund av ungdomar som hänger vid tunnelbanan och vid torget i centrum, vilket kan leda till oro och hotfulla situationer.” 

Norrmalm: 

”Ungdomsjouren beskriver att den sociala problematiken kring city blivit mer avancerad, generellt med ett tyngre missbruk bland yngre. Unga vuxna med kriminellt beteende interagerar i hög grad med underåriga och introducerar dem i ett kriminellt beteende på platsen”

Kungsholmen: 

”Polisen avhyser personer dagligen från offentliga platser såsom skolgårdar och runt andra kommunala fastigheter och detta är även något som lyfts på Trygghets- och Säkerhetsrådet. Sexuellt ofredande utomhus (med ca 300 anmälda fall) och narkotika brott (med ca 650 anmälda fall) är de brott som ökar på Kungsholmen, det senare kan dock förklaras med ökad anmälningsbenägenhet och mer riktade insatser mot dessa.”

Rinkeby-Kista:

”Skjutningarna som överskuggar nästan allt annat i området har också gjort att människor upplever en stor otrygghet. Vittnesbenägenheten är mycket låg av rädsla för repressalier. Nyttan av ordningsvakter utöver polisiär närvaro är av yttersta vikt.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.