Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Mörkertalet kan vara enormt”

Foto: Roger Turesson/DN

Ett tiotal anmälningar om falska p-böter har redan trillat in, men mörkertalet är stort, enligt polisen. Bedragarna har valt ut felparkerade bilar över hela länet – men få har anmält att de blivit lurade. Nu har banken och polisen stängt bankgirokontot.

Bedrägerierna har skett över hela Stockholms län enligt polisen som varnar för att bötesbluffarna.

– Det är möjligt att tusen bilar har lappats. Det kan vara så att många inte fattat att de betalat fel. Mörkertalet kan vara enormt, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum.

Hittills har det inte kommit in särskilt många anmälningar, enligt Jan Olsson.

– Vi har fått ett tiotal anmälningar över hela länet. Tillvägagångssättet verkar vara detsamma. De letar upp bilar som redan är felparkerade.

Enligt Jan Olsson har bankgirot på den falska parkeringsanmärkningen spärrats efter samarbete mellan bank och polis.

Bötesbluffarna har hittills riktat in sig på bilar som redan står felparkerade. På många av lapparna står både plats och registreringsnummer angivet, vilket gör att bilägarna inte misstänker att boten är falsk.

Eftersom varje p-bot måste skrivas ut på plats tror polisen att bedragarna kör runt i en bil och har en skrivare med sig. Allt för att göra boten så trovärdig som möjligt.

Metoden verkar inte ha spridit sig till andra delar av Sverige utan är än så länge koncentrerat till Stockholms län.

– Jag har pratat med mellersta och södra Sverige. Det förekommer ingen annanstans än i Stockholms län, säger Jan Olsson.

De falska anmärkningarna har avsändaren Parkeringsbolaget i Sverige AB och polisen har koll på ägarna till bolaget.

Antalet potentiella bedrägerioffer är många, enligt Jan Olsson. De har inte sett något mönster gällande huruvida ett visst område eller en viss parkering är mer drabbad än något annat. Det räcker med att bilen står tveksamt parkerade för att den ska vara i riskzonen.

– Det är bara att ta en sväng med bilen själv. Du hittar ganska snabbt massor av bilar som står fel felparkerade, säger han.

Men enligt Jan Olsson är den här typen av ärenden svåra att hantera av två anledningar. Dels är det svårt att få tag på pengarna eftersom bankgirot som uppges ofta töms av en tredje part. Dessutom är det väldigt sällan personen som står på företaget som ligger bakom bedrägeriet. Det kan vara en målvakt.

– Det är inte säkert att personerna vet att de står på det här företaget. Du kan registrera vem du vill på företagen, säger Jan Olsson.

Vid den här typen av bedrägerier töms sedan bankgirokontot ofta väldigt fort med hjälp av andra anonymiserade transaktionstjänster.

– Så fort pengarna studsar in sitter någon där och matar ut pengarna. Det kan vara väldigt svårt att hitta den personen, säger Jan Olsson.

Polisen uppmanar nu alla drabbade att anmäla falska p-böter.

– Du kan gå in på bankgirocentralens hemsida och själv se om det är någonting lurt med din faktura. Där finns information om bankgironumren, säger Jan Olsson.

Under tisdagen gick Stockholms stad ut med en varning för falska parkeringsböter.

Förvaltningen fick reda på att detta var ett problem för bara några dagar sedan.

– Vi uppmärksammades på det här i slutet av förra veckan, säger Anders Porelius, kommunikatör på trafikkontoret.

Stockholms stads trafikkontor vill att kunder som tror sig vara drabbade ska kontakta polisen och göra en anmälan så fort som möjligt.

Inga fler klagomål har kommit in till Stockholms stad, men Jan Olsson på polisen tror att antalet anmälningar kommer att öka.

– Det finns naturligtvis fler som har drabbats, säger Jan Olsson.

Läs också: Bilarna lappas med falska böter

Fakta: P-böter

För felparkering på kommunens mark kan bilister få en parkerings­anmärkning. På tomtmark utfärdas en kontrollavgift.

År 2014 utfärdades 566.794 parkeringsanmärkningar i Stockholms stad. Den totala intäkten för staden blev drygt 363 miljoner kronor. Mellan den 1 januari och 31 juli utfärdades 296.810 parkeringsanmärkningar.

G4S, Europark, Nokas är de tre entreprenörer som utför parkerings­övervakning åt Stockholms stad.

Bankgiro 5051-6905 är det korrekta inbetalningsnumret för fel­parkering inom Stockholms stad. Betal­ningen går till Transport­styrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.