Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Morsdagskonst av mammor ska berika bilden av Fittja

Under våren har ett tiotal mammor i Fittja jobbat på verket som invigs på mors dag. Konst, ja, men framför allt ett projekt som har handlat om relationer – och om att berika bilden av Fittja.

Händer som virkar, höghus, manikyrerade naglar och en supermamma som drar barnvagn och kånkar bärkassar. Det är några av motiven som syns på den väggmålning som just hängts upp på Kuben, betongkvadraten uppe på ungdomsgården i Fittja. Konstnärerna bakom verket, som invigs med en festlig vernissage på mors dag, är ett gäng mammor boendes i området.

Foto: Alexander Mahmoud– Jag blev kär i projektet så fort jag fick höra om det. Att låta Fittjas mammor ta plats och ur deras berättelser om sin förort skapa ett offentligt konstverk kändes superkul, säger Awezan Azad (bilden till höger) som varit med och arrangerat konstgruppen som sedan februari träffats på Mångkulturellt centrum i Fittja.

Ur samtalen som förts på träffarna - som inte sällan blivit till middagar där barn och barnbarn hängt med - har de deltagande kvinnornas berättelser vävts samman till verkets olika motiv. Och trots viss "konstnärlig skicklighetsångest", som projektets konstnärliga ledare Saadia Hussain utrycker det, har alla deltagarna lagt sin hand vid målningen.

– Vi har väglett dem och lärt ut vissa tekniker. Men träffarna har mer handlat om träffarna än om konst, och om möjligheten att få ta plats i det offentliga rummet. För de flesta i gruppen är det första gången de får möjlighet att visa något de gjort utanför hemmet, säger Saadia Hussain.

Samtidigt har det funnits ett värde i att skapa något konkret tillsammans. I gruppen där nästan lika många nationer som deltagare funnits representerade - som Chile, Turkiet, Somalia, Kurdistan - har det stundom uppstått vissa språkliga hinder. Därmed inte sagt att det varit problem med kommunikationen kvinnorna emellan.

– Konsten är ett språk bortom grammatik, ord och dialekter. Ibland kan det vara lättare att måla sina tankar och idéer än att tala om dem. Men oavsett nationalitet har en känsla varit genomgående i gruppen, och det är kärleken till Fittja, säger Saadia Hussain.

Fittja är komplext, men framför allt mångfaldigt. Det här är ett sätt att förena de som bor här och låta dem förmedla sin bild av sina gator.

Att det finns en uppfattning om Fittja som en plats för kriminalitet är hon fullt medveten om. Och visst tampas förorten med sina problem, men genom konstprojekt av det här slaget hoppas hon kunna ge en mer mångdimensionerad bild av platsen.

Foto: Alexander Mahmoud– Fittja är komplext, men framför allt mångfaldigt. Det här är ett sätt att förena de som bor här och låta dem förmedla sin bild av sina gator, säger Saadia Hussain (bilden till vänster).

Till vernissagen på mors dag hoppas man på så många besökare som möjligt. Poesiläsning, ansiktsmålning, sambaorkester, mat och fika står på programmet.

– Det kan ju vara lite frustrerande med alla godsaker med tanke på att många i Fittja just inlett Ramadan. Men jag har fixat goodiebags med annat än ätbart i. Och litar man på väderleksrapporten blir det en toppendag. Mammor, kärlek och sol, kan ju inte bli bättre, säger Awezan Azad.

Foto i text: Alexander Mahmoud

Fakta.Fittjas mammor

Vad: Vernissage av Mammornas Konstverk

Var: Konstkuben Fittja (på Ungdomens hus).

När: På Mors dag den 28 maj kl. 14–16.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.