Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/moss-fororenade-dricksvatten-i-norrtalje-kommun/

STHLM

Möss förorenade dricksvatten i Norrtälje kommun

Hasselmusen på bilden är, så vitt DN vet, oskyldig till det förorenade vattnet.
Hasselmusen på bilden är, så vitt DN vet, oskyldig till det förorenade vattnet. Foto: Mikael Gustafsson/TT

I förra veckan meddelade Norrtälje kommun att vattnet i Rimbo, Ekebyholm och Rånäs inte gick att dricka. Nu har det visat sig att det var möss som förorenade vattnet.

Som en försiktighetsåtgärd rekommenderade kommunen då boende att koka vattnet tills vidare

Efter en del efterforskningar har det framkommit att förklaringen till den otjänliga vattenkvaliteten var att möss orsakat bakterier i vattnet. Källan isolerades till en vattenreservoar i Bergby söder om Rimbo.

Reservoaren kopplades bort i måndags och experter kallades in för att se till att ett liknande missöde inte inträffar igen. Till dess att alla föreslagna åtgärder har vidtagits och alla prover har godkänts så kommer reservoaren inte att kopplas in igen.

På sin hemsida rekommenderar kommunen dock även fortsättningsvis att koka vatten som ska användas för matlagning, dryck och tandborstning.

Vid lunchtid på onsdagen meddelades att vattentankar kommer att placeras ut på två platser i Rimbo och på en plats i Rånäs. Boende som behöver vatten uppmanas att hämta det där.