Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Möt våren med konstveckan

Joanna Sundström, arrangör och initiativtagare till Stockholm art week, får hjälp av Oscar Carlson och Johan af Geijerstam med att plocka fram konstverk på galleriet Issues.
Joanna Sundström, arrangör och initiativtagare till Stockholm art week, får hjälp av Oscar Carlson och Johan af Geijerstam med att plocka fram konstverk på galleriet Issues. Other: Anette Nantell

Pop up-utställning hemma hos en konstsamlare och mingel bland konstproffs och amatörer på mässorna Market och Supermarket. DN Stockholm guidar till aktiviteterna under konstveckan i Stockholm som börjar på tisdag.

Se pop up-utställningen i konstsamlaren Carl Larssons lägenhet på Östermalm, gå en guidad tur bland konsten i tunnelbanan eller se en blandning av konstverk samlade på Nordens största konstmässa för samtidskonst – nästa vecka samlas konstnärer och konstentusiaster för att delta i arrangemanget Stockholm art week.

För att vara medarrangör under Stockholm art week ska museer, gallerier och konstinstitutioner erbjuda något särskilt under veckan. Det kan handla om förlängda öppettider, specialinsatta rundvandringar, gratis entré eller nya utställningar.

På nyöppnade Hobo hotel på Brunkebergstorg 4, kan besökare få hjälp att hitta rätt under konstveckan. På hotellet kommer det att finnas en besöksmottagning med kartor, broschyrer och tips så att man inte går miste om Stockholms konstpärlor.

Idun Baltzersen är en Stockholmsbaserad konstnär som bland annat deltar med Galleri Magnus Karlsson på konstmässan Market, som i år håller till i Färgfabriken.

–  Det är spännande att det kommer folk med annorlunda referenser under art week. Konst handlar mest om vad betraktaren ser i möte med konsten. Det känns fint om konsten kan nå ut till flera, säger hon.

Idun Balterzens visar även en installation på Konstakademin, verket består av stora träskivor med bilder föreställande unga kvinnor som vänder sig bort från betraktaren. Tanken är att man ska kunna gå runt mellan träskivorna.

– För mig handlar installationen att de unga tjejerna ska få auktoritet. Jag försöker kommentera en sårbar tid i slutet av tonåren när man inte helt vet var man ska ta vägen, säger hon om installationen.

Market är det största arrangemanget under veckan. Där samlas konstnärer och entusiaster för att ta del av nordisk samtidskonst.

Om man är obekväm med att gå på ett galleri som är tyst med vita väggar är mässorna en bra plats att lära sig mer om konsten och få kontakt med gallerierna.

– Om man är obekväm med att gå på ett galleri som är tyst med vita väggar är mässorna en bra plats att lära sig mer om konsten och få kontakt med gallerierna. Supermarket har ett mer kreativt uttryck i kontrast till det lite mer ordningsamma Market som lyfter fram ledande gallerier i Norden, säger konstveckans initiativtagare, Joanna Sundström.

Elin Hagström, director på Market, håller med om att mässorna är ett bra tillfälle för nya konstentusiaster.

– Var nyfiken och inte rädd för att fråga. Galleristerna finns tillgängliga och delar gärna med sig av sin kunskap.

Kan man köpa konst på mässan?

– Ja, och värdefullt att veta är att man kan hitta verk i alla prisklasser via gallerierna. Är man nyfiken på en konstnär är mitt råd att våga vara öppen med vilken budget man har. Då kan man få bra tips och hjälp att hitta något. Ofta finns det tryck eller multiplar från några tusenlappar och uppåt, säger Elin Hagström.


Konstkarta
Guide till Stockholm art week.
Grafik: Lukas Hansson, Elin Lindwall.
Grafik: Lukas Hansson, Elin Lindvall


 

Fakta.Konsthandlaren Emil Nissens tips

Sugen på att köpa konst? Här är konsthandlaren Emil Nissens fem tips till den som ska börja samla konst:

1 Lyssna inte på andra. Ett vanligt misstag är att man köper något för att någon har sagt vad man ska köpa.

2 Kolla på så mycket konst som möjligt och bestäm sedan utifrån vad som ger dig en känsla.

3 Bra konst skapar frågor och känslor. Köp dig aldrig in i en trend.

4 Bra konst ska ge betraktaren något som den inte har sett förut. Leta efter något som får dig att kolla två gånger, det är bra konst för mig.

5 Konst är en personlig tro och uppfattning. Inte något att tjäna pengar på.

Emil Nissen är konsthandlare från Danmark. Klockan 14.00 är han med i ett panelsamtal på Market art fair i Färgfabriken. Där kommer han bland annat diskutera konstsamlares medverkan i konstvärlden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.