Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Möte om ensamkommande flyktingar spårade ur

Flera hundra upprörda människor kom när Haninge kommun i går kväll informerade om ett nytt boende för 32 ensamkommande flyktingar i Vendelsö. Runt 300 fick inte ens plats i lokalen. ”De kommer våldta våra barn”, skrek folk som kommit till mötet. Polis tillkallades.

– Jag tror att vi alla är lite chockade, vi har inte hunnit smälta det som hände. Det här var ingenting vi hade förutsett, säger Maria Porshage, avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen i Haninge.

Kommunen hade bjudit in de elva fastighetsägare som bor närmast Vendelsömalmsskolan samt de föräldrar som har barn på skolan om informationsmötet.

Under mötet ville kommunen berätta att man beslutat att söka bygglov för en paviljong som i framtiden är tänkt att rymma 32 ensamkommande flyktingar.

Över 500 personer dök upp, 250 fick inte plats i lokalen och upprördheten bland de som först hamnade utanför var stor. Flera bröt sig in i skolan.

Det skreks om ”skandal” och att kommunen försökt ”mörka” att man redan beslutat att starta ett boende intill skolan, vittnar personer som var på plats i går, torsdag. Men det ska också ha skrikits andra saker:

”De kommer våldta våra barn”, ”de säljer knark och begår brott” och ”vem tar ansvar när den förste dör”.

– Ja, det var verkligt otrevligt, konstaterar Maria Porshage.

Redan 17.30 var trängseln så stor utanför skolan att man tappade kontrollen. Polis tillkallades för att lugna ner situationen. Inga ingripanden skedde och kommunen beslutade att hålla mötet i två omgångar så att alla som ville verkligen skulle få komma in.

Haninge kommun driver redan i dag tre egna HVB-hem för ensamkommande barn och unga. Det finns också ytterligare hem som drivs av privata aktörer. Man har inte haft några incidenter eller bråk i anslutning till dessa boenden, enligt kommunen.

– Jag tror inte människor här ens vet att det faktiskt fungerar bra. Jag tror inte heller de förstod att inget är beslutat än, vi har bara bestämt att söka bygglov, fortsätter Maria Porshage.

Tanken har aldrig varit att placera några okända barn i paviljongen intill skolan, utan det handlar om väl fungerande ensamkommande som kommunen haft ansvar för under en längre tid.

– Efteråt var det också många som kom fram och sa att de skämdes för sina grannar och att de gärna vill hjälpa till. Men deras röster hördes tyvärr inte, säger Maria Porhage.

Under torsdagen lades flera klipp från mötet upp på YouTube och misstankar om att mötet delvis kapades av organiserade, främlingsfientliga krafter började florera, bland annat då en känd, högerextremistisk sajt redan dagen innan mötet lade upp information om att det skulle ske.

Andra Haningebor, som också var på plats menar att det inte alls ”spårade ur” – men att medborgarna hade relevanta frågor som de inte ansåg sig fått svar på.

Varför kommunen vill placera boendet precis i närheten av en skola är en av dem. Politikernas argument att det redan finns vatten och avlopp på platsen avfärdades med att det finns det på flera andra platser också, som inte ligger så nära en grundskola.

– Vi måste givetvis sätta oss ner och stämma av hur vi ska gå vidare nu. Det är uppenbart att det finns en stor oro bland medborgarna och den måste vi hantera. Vi har inte hunnit göra det än.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.