Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

MP-källa: Vi vill styra med C, L och S i Stockholm

Alliansen väntar bara på att Daniel Helldén (MP) ska ge klartecken för förhandlingar för att lösa dödläget i Stadshuset. Men Miljöpartiet vill i stället ha ett styre med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, erfar DN.

VAL 2018

Fyra dagar efter valet är dödläget i Stadshuset fortfarande olöst. Sverigedemokraternas åtta nyvunna mandat gör att de rödgrönrosa trots knapp valseger, med 48 mandat mot Alliansens 45 mandat, förlorat sin majoritet.

Då samtliga partier vägrar att samarbeta med SD har Alliansens invit till Miljöpartiet att byta block hittills setts som det mest sannolika alternativet. Trafikborgarrådet Daniel Helldén avlade också visit hos samtliga gruppledare i Alliansen i veckan.

– Daniel Helldén kom till mitt kontor för ett kort möte. Vi pratade absolut ingen politik. Vi har sagt att vi är beredda att inleda förhandlingar. Nu väntar vi på Miljöpartiets svar. Det svaret har vi inte fått än, det måste MP komma fram till själva, säger Erik Slottner (KD), gruppledare.

Miljöpartiet har haft svåra våndor efter valförlusten och diskussionerna var heta på partiets telefonmöte i fullmäktigegruppen på torsdagen. Enligt uppgift till DN från en partikälla med god insyn ses inte Alliansen plus MP som ett alternativ. Enligt källan kom fullmäktigegruppen överens om att förhandla om en koalition där Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Läs mer: Nobel center-effekt och MP-ras – så svängde rösterna i Stockholm 

Alternativet S+MP+L+C skulle bara ge 50 av fullmäktiges 101 mandat och därför inte vara tillräckligt för en reell majoritet.

– Det blir bara 50 röster. Men att FI, V, SD skulle gå ihop och fälla förslag är väldigt osannolikt, säger MP-källan.

För att blidka Miljöpartiet inför förhandlingarna gick Moderaterna ut i veckan och lovade att släppa kravet på förbud mot tiggeri. Tiggeriförbudet är ju en fråga där M inte ens har övriga allianspartier med sig.

– Det är sympatiskt av moderaterna men räcker inte riktigt. Alliansen plus MP är inget alternativ. Lösningen S+MP+L+C är fullmäktigegruppens vilja. Det är ett rimligt sätt att hålla SD borta, säger MP-källan.

Varken Centerpartiet eller Liberalerna vill kommentera kommande förhandlingar eller vilka alternativ som ligger på bordet.

– Alliansen plus MP är vårt huvudalternativ. Vi skapar en stabil majoritet och säkerställer att SD inte får inflytande. Vi ser bara fördelar med ett samarbete med MP. Både vi och MP skulle kunna få igenom väldigt mycket från våra respektive valmanifest. Det skulle verkligen kunna ge fart åt miljöfrågorna, säger Karin Ernlund (C).

Liberalernas gruppledare Lotta Edholm är också försiktig i sina kommentarer.

– Vi har haft sonderade samtal med Miljöpartiet, det går inte att säga mer. Men vi är positiva och tycker att det skulle vara bra för Stockholm med ett majoritetsstyre. Det skulle vara ett sätt att hålla Sverigedemokraterna borta och ge en stark mitt, säger Lotta Edholm (L).

Socialdemokraterna vill inte kommentera vilka partier som man för samtal, låter Karin Wanngård (S) hälsa via Facebook. Vänsterpartiet meddelar att man för dialog med flera partier men helst ser ett fortsatt rödgrönrosa samarbete. 

Miljöpartiet vill inte kommentera förhandlingsläget under fredagen, men meddelar att Daniel Helldén inte kommer att delta i den politiska debatten under den bilfria dagen på söndag. Enligt moderaterna finns inga möten med Helldén inbokade under fredagen eller helgen. Därför kan M ge nya besked tidigast måndag.

Trots att samtliga partier svurit på att inte prata med Sverigedemokraterna för även SD samtal med partier.

– Jag vill inte avslöja vilka vi pratar med i dag och hur vi pratar, utan går vi in i förhandling så ska jag prata om det då, det är mycket som ligger i luften, säger Peter Wallmark (SD) gruppledare.

Den femtonde oktober ska de nya borgarråden utses och då måste ett nytt styre vara framförhandlat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.