Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

MP kritiskt till försvar av NKS-beslut: ”På gränsen till brottsligt”

Bygget av Nya Karolinska sjukhuset.
Bygget av Nya Karolinska sjukhuset. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting är kritiskt till tidigare landstingsrådet Stig Nymans (KD) försvar av de beslut som ligger till grund för Nya Karolinska – inte minst valet av privat-offentlig finansieringslösning, OPS.

– Att Stig Nyman tillsammans med Moderaterna av ideologiska skäl drev fram ett så uselt beslut är på gränsen till brottsligt, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare. 

I en intervju med DN uttalar tidigare landstingsrådet och kristdemokraten Stig Nyman fortsatt stöd för finansieringslösningen för Nya Karolinska, som beslutades av den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting 2008. 

De borgerliga partierna ville pröva OPS, offentlig-privat samverkan, vilket innebar att bjuda in en privat aktör för att finansiera och bygga det högteknologiska sjukhuset, trots att lösningen redan förkastats av flera utredningar beställda av landstinget. I intervjun medger Nyman att det var ett ideologiskt val. 

– Så var det. Det är rätt att landstinget och staten handlar upp billigare men vem annars hade varit beredd att åta sig uppdraget på lång sikt? Med en traditionell upphandling är jag säker på att vi att vi nu bara haft ett garage på tomten, sade Stig Nyman, som även försvarade att landstinget gick vidare med Skanska som byggherre, trots att det bara fanns en anbudsgivare. 

Tomas Eriksson (MP).
Tomas Eriksson (MP). Foto: Hampus Andersson

Tomas Eriksson, som kommit in i landstingspolitiken efter att besluten togs, reagerar starkt på Nymans uttalande, bland annat för att beslutet drevs fram trots att det redan 2008 var känt att OPS skulle leda till högre kostnader för skattebetalarna och landstinget. Det har bland annat slagits fast i en ny rapport från Stockholms universitet.

Dåvarande finansminister Anders Borg (M) hade också under 2007 och 2008 flera gånger uttalat sig emot OPS-lösningar, som han ansåg var att ”binda ris till egen framtida rygg”.

– Att Stig Nyman tillsammans med Moderaterna av ideologiska skäl drev fram ett så uselt beslut trots att man vet att det har funkat dåligt på andra ställen är ju på gränsen till brottsligt, säger Tomas Eriksson.

Faktum är att M och KD införde ett styrsystem som var helt oprövat i svensk sjukvård och med svagt vetenskapligt stöd.

Han pekar också på – tvärtemot vad Nyman hävdar – att det inte stämmer att den budgeterade kostnaden för sjukhuset på 14,5 miljarder kronor fortfarande håller. 

– För att komma fram till den slutsatsen så krävs det att man glatt bortser från alla tilläggsavtal som tillkommer och som driver upp kostnaden för hela projektet. Dessutom bortser han då även för hela driftsavtalet och de finansiella kostnaderna. Det är framför allt där som de stora ekonomiska problemen för landstinget finns. 

Som DN rapporterat beräknas den totala kostnaden för att bygga och utrusta sjukhuset till 22,8 miljarder kronor, varav 14,5 miljarder utgörs av OPS-avtalet. Med driften fram till 2040 är den beräknade totalkostnaden för Nya Karolinska 61 miljarder kronor. 

Eriksson vänder sig också mot Nymans stöd för den omdiskuterade styrmodellen värdebaserad vård, som införs på Nya Karolinska med det amerikanska sjukhuset Cleveland Clinic som förebild. Men att applicera den amerikanska managementmodellen på ett svenskt sjukhus i ett helt annat sjukvårdssystem är inte rimligt, enligt Eriksson. 

– Faktum är att M och KD införde ett styrsystem som var helt oprövat i svensk sjukvård och med svagt vetenskapligt stöd, säger Tomas Eriksson. 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.