Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinska drabbat av utbrott av resistenta tarmbakterier

40 fall av VRE i utbrott på Karolinska i Huddinge.
40 fall av VRE i utbrott på Karolinska i Huddinge. Foto: Christian Örnberg/XP/TT

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har drabbats av ett omfattande VRE-utbrott. De resistenta bakterierna sprids nu från sjukhus till sjukhus i landet. Hittills har 99 fall upptäckts.

– Smittspridningen hör ihop, det handlar om patienter som flyttats mellan sjukhusen, säger Olov Aspevall, överläkare på Folkhälsomyndigheten.

VRE-utbrottet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge startade under mellandagarna. Då upptäcktes tarmbakterien, som är resistent mot vanlig antibiotika, hos en patient på en avdelning och spreds snabbt till fler.

– Vi har en pågående smittspridning på Huddinge av vancomycinresistenta enterokocker (VRE). I dagsläget känner vi till cirka 40 patienter som har smittan, säger chefsläkare Torbjörn Söderström, Karolinska universitetssjukhuset.

Just nu pågår smittspårning av patienter som varit inlagda på drabbade avdelningar i Huddinge. 

– Vi kommer att fortsätta testa patienter tills vi ser att utbrottet är avslutat. Vårdhygien har gått igenom alla rutiner på avdelningarna och hittat förbättringspotential. Vi har även sett effekt av insatser, antalet smittade har sjunkit rejält, förra veckan var det inga nya fall, säger Torbjörn Söderström.

Läget kompliceras av att sjukhuset förra veckan tvingades gå upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist.

– Det är fortfarande en pressad vårdplatssituation och vi kan inte undvika överbeläggningar. I största möjliga mån får VRE-patienter eget rum. Men ibland måste vi utnyttja flerbäddssalar och då är det i första hand patienter som redan har bakterien som får vara i samma rum, säger han.

Utbrottet på Karolinska universitetssjukhuset har även fått spridning på andra sjukhus i landet. På Norrlands universitetssjukhus i Umeå har 26 VRE-fall konstaterats och på Nyköpings lasarett har hittills 33 patienter diagnosticerats med VRE de senaste veckorna. 

Folkhälsomyndigheten bekräftar att utbrotten på sjukhusen hör ihop.

– Ja, vi har typat bakterierna och konstaterat att det är samma bakteriestam på de tre sjukhusen. Smittspridningen hör ihop, det handlar om patienter som flyttats mellan sjukhusen, säger Olov Aspevall, överläkare på Folkhälsomyndigheten.

Nyköpings lasarett drabbades när en VRE-smittad patient från Huddinge flyttades dit i början av året.

– Patienten kom från Huddinge i slutet av januari och Huddinge informerade om VRE- situationen. Eftersom det har blivit en spridning och smitta överförts till andra patienter så har ju inte hygienrutinerna fungerat fullt ut som de ska, säger Mikael Stenhem, vårdhygienläkare på landstinget Sörmland. 

I Nyköping pågår nu en omfattande smittspårning och hittills har cirka hälften av de 400 patienter som kan ha drabbats fått lämna prov för VRE. 

Läs mer: Allvarligt utbrott av VRE i Nyköping

På universitetssjukhuset i Umeå har man efter 600 provtagningar hittat 26 fall av VRE av samma stam som i Huddinge och Nyköping. Exakt vad som startade utbrottet och varifrån patienten med smittan kom är ännu inte utrett.

– Man kan konstatera att det är samma bakteriestam på tre olika sjukhus och det ligger nära till hands att har spridits via patientöverföringar. Men exakt hur det har skett i vårt fall vet jag inte, säger hygienöverläkare Anders Johansson, Vårdhygien Västerbotten.

Nu har även vården i Skåne vidtagit extra säkerhetsåtgärder för att förhindra att få in bakteriestammen på sina sjukhus. Där odlas alla patienter som varit inlagda på något av de drabbade sjukhusen sedan årsskiftet. I väntan på provsvar får patienterna eget rum med egen toalett.

– Vi har infört screening av alla patienter som varit inlagda på något av de aktuella sjukhusen. Det är troligen ganska få patienter här i Skåne, men för oss är det en ren säkerhetsrutin. Vi har även ett aktuellt utbrott i Köpenhamn just nu, därför har vi redan säkerhetsrutiner, men får utöka de något, säger Erik Sturegård, överläkare och enhetschef på Vårdhygien Skåne.

Borde man undvika att flytta patienter vid utbrott?

– Nej, vi måste ofta flytta patienter eftersom viss specialiserad vård bara utförs vid vissa sjukhus. Det är ju ofta av patientsäkerhetsskäl vi flyttar patienten. En liten detalj som att man är bärare av en multiresistent bakterie ska inte hindra en nödvändig flytt. Däremot är det viktigt att mottagande sjukhus vet om det för att minska riskerna för alla inblandade, säger Erik Sturegård.

Enligt Karolinska universitetssjukhuset har de mottagande sjukhusen informerats om VRE-bakterien helt enligt rutinerna.

– Vi följer anvisningarna om information vid patientflyttar om patienten är smittad med VRE eller under smittspårning. Men det här är ganska svåra bakterier att hålla i schack och skydda sig emot för alla vårdgivare, säger chefsläkare Torbjörn Söderström.

Huddinge drabbades även förra våren av ett VRE-utbrott med 50 konstaterade fall. Smittan spreds även vidare till Capio Rehab Saltsjöbaden när patienter flyttades. Orsaken var bristande hygien och utbrottet har lex Maria anmälts. 

– Vi kommer även att lex Maria detta utbrott. Det är ingen önskvärd situation och vi jobbar allt vi kan för att få stopp på det här, säger Torbjörn Söderström.

Varför har ni inte gått ut med information till allmänheten om det pågående VRE-utbrottet i Huddinge?

– Vi har inte bedömt att det finns någon anledning att gå ut och oroa patienter i onödan. Det sista vi vill är att skapa onödig oro hos alla patienter som verkligen behöver vård hos oss som inte kan vänta. Men vi informerar naturligtvis alla drabbade och alla involverade vårdenheter.

Hur många av de drabbade har symptom?

– De allra flesta bär på bakterien utan symptom. Det är bara ett fåtal, i princip bara en patient, där vi inte kan utesluta att de kliniska symptomen kan härstamma från den här bakterien, säger han, säger Torbjörn Söderström.

Under hela förra året upptäcktes 224 fall av VRE i landet, varav 92 i Stockholms län. Majoriteten smittades på sjukhus, två av tre drabbade var män och de flesta över 50 år.

Vad är VRE?

Enterokocker är bakterier som normalt förekommer i tarmfloran hos människan, men kan orsaka infektioner om de hamnar på fel ställe. 

Vancomycinresistenta enterokocker (VRE) är resistenta mot vanlig antibiotika och sprids oftast på sjukhus. De flesta som drabbas är äldre med underliggande sjukdomar.

VRE smittar genom direkt eller indirekt kontakt, via händer och på ytor som ofta vidrörs, främst på toaletter och i badrum. Bakterierna förekommer också till exempel på lysknappar, ledstänger och handtag. För bli bärare måste VRE komma in via munnen.

Källa: Landstinget Sörmland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.