Flera nya rekommendationer införs i Stockholms län för att hejda smittspridningen som nu har ökat markant två veckor i rad. Bland annat rekommenderas munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken, munskydd på arbetsplatser och heltidsdistansundervisning för gymnasium och högstadium under vecka 10.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 10:59
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/munskydd-dygnet-runt-i-stockholms-kollektivtrafik-antalet-covidfall-har-okat-med-27-procent/
Munskydd dygnet runt i Stockholms kollektivtrafik – antalet covidfall har ökat med 27 procent

Det är med anledning av att antalet positiva fall av covid-19 i Stockholmsområdet nu fortsätter att öka för andra veckan i rad som Region Stockholm beslutar om att rekommendera en utökning av sina rekommendationer. Det meddelar smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund vid en presskonferens vid lunchtid på tisdagen.
– Man kan likna det här vid ett långt maratonlopp där vi alla börjar bli trötta, men där målet är en vaccination. Nu gäller det att vi inte saktar av utan orkar ända fram till målsnöret, säger hon.
– Vi behöver fler åtgärder. Vi kommer nu med regionala rekommendationer som tagits fram i samråd med länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.
Maria Rotzén Östlund säger att man noterat en stor ökning av antalet smittade under två veckor.
– Vi ser det som ett trendbrott och att vi är på väg uppåt. Vi vill göra allt vi kan för att det inte ska bli en allvarlig tredje våg. Därför sätter vi lokala rekommendationer för att göra allt vi kan för att stävja det här.
Bland annat rekommenderas nu munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken. Munskydd rekommenderas även i inomhusmiljöer och vid behov dessutom på arbetsplatser.
– Vi behöver öka munskyddsanvändningen. Vi vill att man använder munskydd under hela dygnet i kollektivtrafiken. Angående munskydd - använd ditt goda omdöme. Engångsmunskyddet är bara ett komplement, det viktiga är att hålla avstånd, säger Maria Rotzén Östlund.
Rekommendationen om munskydd som införs omgående gäller till den 21 mars.
SL uppger för DN att man inte kommer att förändra sina rutiner på grund av de nya rekommendationerna. Det är även fortsättningsvis resenärernas ansvar att utrusta sig med munskydd och några kontroller av efterlevnaden kommer inte att genomföras. Vid Sergels torg och Centralstationen kan resenärer hämta munskydd mot uppvisande av giltig biljett, meddelar SL.

I inomhusmiljöer rekommenderar Region Stockholm också engångsmunskydd i alla sammanhang utom i skolan.
– Vi rekommenderar munskydd i inomhusmiljöer, som hos frisören, på apoteket eller i livsmedelsaffären. Ta på munskyddet innan du går in i affären, säger Maria Rotzén Östlund.
– Om möjligt ska man inte vara på jobbet, och man bör diskutera detta med sin arbetsgivare. Många ser jobbet som sin sociala bubbla, men det är också där de sociala bubblorna möts. Det kan vara så att man behöver ha munskydd på sin arbetsplats om man inte kan hålla avstånd, fortsätter hon.
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan munskydden kan göra en viss skillnad om om de används på rätt sätt, men att viktigare åtgärder glöms bort om diskussionen bara handlar om munskydd.
– Man måste vara väldigt tydlig med att säga att munskydd inte är någon ersättning för att hålla avstånd och att munskydden bara ska användas i de situationer där det är omöjligt att hålla avstånd. Är man på väg in i en affär där det är mycket folk ska man inte ta på sig ett munskydd och gå in, sa han på tisdagens pressträff.
– Det är väldigt olyckligt om vi får en diskussion som handlar om bara munskydd när det absolut viktigaste är är att jobba hemifrån när man kan, hålla sig hemma närman är sjuk och gå och testa sig vid symtom. Tappar vi bort de bitarna och tror att vi är skyddade av munskydd har vi ett mycket större problem i dag än vad vi hade tidigare.
Region Stockholm har tidigare uttryckt oro över att det stundande sportlovet ska öka spridningen av smittan, detta mot bakgrund av att förra årets sportlov blev startskottet för den första vågen av smittspridning i Sverige. Nu pekas lovet ut som en riskfaktor. Region Stockholms rekommendation är att avstå från resor.
– Res bara om du måste. Vi har förståelse för att resor inte kan bokas av med kort varsel, och om du måste åka – res smittsäkert. Res bara om alla är symtomfria. Om någon blir sjuk måste alla hålla sig hemma – i stugan eller lägenheten. Undvik att handla på resmålet. Ta med mat hemifrån eller beställ leverans till dörren, säger Maria Rotzén Östlund.
– Om någon i hushållet visar symtom, så rekommenderar vi att man stannar hemma. Vi har gott om provtagningskapacitet, så tveka inte att beställa hem tester.
I anslutning till sportlovet rekommenderas också att högstadieskolor och gymnasium går över till distansundervisning på heltid under hela vecka 10.
Isabel Smedberg Palmkvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad, välkomnar de nya rekommendationerna om distansundervisning.
– Det är viktigt att vi agerar nu när smittspridningen ökar. Vi har tidigare sett uppgångar i samband med loven därför är det klokt att vi under vecka 10 helt övergår till distansundervisning, säger hon.
Enligt skolborgarrådet är skolorna redo för omställningen.
– Flera skolor har distans sedan tidigare och vi ser att det fungerar. Vi är tacksamma att beslutet kom nu så att vi har några dagar att ställa om.
Maria Rotzén Östlund säger vidare att den som väljer att resa utomlands bör tänka över detta beslut noga.
– Om du väljer att resa utomlands ska man vara hemma i sju dagar efteråt och planera utifrån det. Det ska man tänka igenom så att man har den möjligheten.
De skärpta rekommendationerna, som gäller från och med i dag tisdag, kommer efter en period av ökad smittspridning och sjukdomsfall i regionen.
Antalet konstaterade fall har ökat med 27 procent den senaste veckan. Mellan vecka fem och sex ökade antalet fall med 24 procent. Samtidigt ökar antalet sjuka i behov av sjukhusvård för andra veckan i rad.
På tisdagen vårdades 280 patienter på något av länets akutsjukhus, varav 38 på intensiven. Samtidigt konstateras att prognoserna för antalet vaccinleveranser under februari minskar kraftigt, med hela 80 procent i relation till vad som utlovades i december. Även för mars pekar prognosen på betydligt mindre leveranser än väntat.