Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mycket-anstrangt-lage-pa-akuterna-i-stockholm/

STHLM

Mycket ansträngt läge på akuterna i Stockholm

Södersjukhuset upp i stabsläge för att samla ledningen och skapa extra resurser.
Södersjukhuset upp i stabsläge för att samla ledningen och skapa extra resurser. Foto: Magnus Hallgren

Läget är just nu mycket ansträngt vid länets akutsjukhus. Under fredagen gick Södersjukhuset upp i stabsläge för att samla ledningen och skapa extra resurser.

Rätta artikel

Trots att akutsjukhusen har öppnat ett 60-tal ytterligare vårdplatser under den senaste veckan är vårdplatsläget vid sjukhusen i Stockholm mycket pressat. Ett extra chefläkarmöte genomfördes under fredagen för att samordna länets sjukvårdsresurser inför helgen.

– Chefläkarna rapporterar att det är mycket ansträngt läge vid akutsjukhusen och att det sannolikt kommer att fortsätta vara det under helgen. I nästa vecka planeras många vårdplatser att öppnas igen, säger Johan Bratt, chefläkare för Region Stockholm.

En orsak till svårigheterna är de många lediga dagarna under jul- och nyårshelgerna. Det innebär färre dagar när kommunerna och primärvården kan planera för att den kommunala omsorgen ska ta hand om färdigvårdade patienter. Därför är det nu ovanligt många färdigvårdade patienter som finns kvar inom den geriatriska vården eller på akutsjukhusen.

– Vi har nu ett nära samarbete med kommuner och stadsdelar för att de ska påskynda arbetet med att ta hand om färdigvårdade patienter från akutsjukhusen samt den geriatriska vården och ge dem plats inom den kommunala omsorgen. Finns det tillgängliga vårdplatser vid akutsjukhusens vårdavdelningar går det snabbare att lägga in bedömda patienter från akutmottagningarna vilket underlättar för både patienter och medarbetarna, säger Johan Bratt.

Tros att det under jul- och nyårshelgen har funnits fler öppna geriatriska platser tillgängliga jämfört med föregående år har de inte räckt till under den senaste veckan.