Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Myten om den vita skåpbilen

Foto: Alamy

Under flera år har uppgifter om en vit skåpbil med en person som försöker locka till sig barn cirkulerat i Stockholm. Söderortspolisen går nu ut och säger att larmrapporterna till stor del beror på en vandringssägen.

– Vi har under tio års tid hört om en vit skåpbil, men det är mycket på grund av att det är den vanligaste typen av skåpbil som finns. Jag är rätt övertygad om att det inte finns en speciell person i en speciell skåpbil som letar efter barn, säger kriminal­inspektör Ludvig Sandberg.

Både Aspuddens skola och Johan Skytteskolan i Älvsjö skickade nyligen ut information till föräldrarna där man berättade om att en vit skåpbil varit i närheten av skolorna och försökt kontakta elever. De uppgifterna tillbakavisas helt av polisen.

– Det kan räcka med att en vit bil stannar vid ett övergångsställe för att släppa över ett barn eller att en tant ser en parkerad bil på trottoaren för att vi ska få in anmälningar. Vi tar det här på allvar, men det försvårar vårt arbete så oerhört mycket att det kommer in så många svårbedömda och intetsägande uppgifter om vita skåpbilar, fortsätter Sandberg.

Förra året gjorde Rikskriminalpolisen en sammanställning där man kunde konstatera att det inte finns ett enda konstaterat brott av den här typen, inte heller Söderortspolisen har lyckats hitta något brott bakom anmälningarna.

– Jag skulle säga att en stor del av det är en vandringssägen, säger Ludvig Sandberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.