Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nacka säljer ut sina bibliotek

Alla bibliotek i Nacka ska säljas ut genom upphandling. Inom ett år kan de sex folkbiblioteken drivas av privata aktörer. Protesterna mot beslutet har inte låtit vänta på sig.

För första gången kommer en svensk kommun att sälja ut alla sina bibliotek. Nästa höst kan Nackas sex folkbibliotek drivas i privat regi. Kommunens kulturnämnd beslutade i förrgår att alla sex ska säljas ut genom upphandling. Nacka har redan ett privat bibliotek, Dieselverkstaden, som startade som ekonomisk förening men nu drivs i aktiebolagsform.

– Vi gör det här för att göra biblioteken ännu mer välbesökta. Biblioteken har ökat öppettiderna och antalet besök kraftigt de senare åren, men vi vill utveckla arbetet att sätta mål och utvärdera kvalitet ytterligare. Det betyder inte att privata aktörer kan göra det bättre än kommunen. Upphandlingsförfarandet säger inte vilken driftsform biblioteken kommer att ha. Det kan bli enskild såväl som kommunal drift eller en kombination av dessa, betonar Tobias Nässén (M), kulturnämndens ordförande.

Betyder utlägg av verksamheten på entreprenad att kommunen sparar miljontals kronor i anslag?

– Nej, det är inte ett beslut vi tagit för att spara pengar. Vi har under senare år ökat anslagen till våra bibliotek. Dieselverkstaden är inne i ersättningssystemet på samma villkor som de kommunala biblioteken.

I den borgerligt styrda kommunen är inte oppositionen lika glad. Kulturnämndens andre vice ordförande, Mattias Qvarsell (S) vill riva upp beslutet om upphandling. Han tycker att riskerna inte belysts tillräckligt.

– Tänk om personalen om tio år inte kan eller vill driva biblioteken vidare, om vem som helst kan lägga bud. Vad skulle hända om exempelvis Bonniers gjorde det? Vad händer då med det fria ordet? säger han till NackaVärmdöposten.

Den första protesten mot Nackabeslutet kom omedelbart. Ett upprop från 30 författare, journalister och illustratörer med parollen ”De kommunala folkbiblioteken är kulturens grundbult!” har undertecknats av bland andra Siw Widerberg, Lennart Hellsing och Barbro Lindgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.