Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nacka varnar: För många ensamkommande har anlänt

Nacka kommun anmäler sig själva. Kommunen klarar inte av att hålla kvalitet gällande verksamheten för ensamkommande barn.

Nacka kommun har lämnat in en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Kommunen är den tredje i Stockholms län som anmäler sig själva. Enligt anmälan klarar Nacka inte av att fullt ut bedriva sin verksamhet eller med den kvalitet som krävs.

– Vi har gjort en anmälan då det finns risk för att missförhållanden uppstår. Det har kommit många fler barn än vad som var kalkylerat från början, säger Sam Carlsson, pressansvarig vid Nacka kommun.

Enligt överenskommelse med Migrationsverket skulle Nacka kommun ta emot 48 ensamkommande under 2015. Kommunen hade den 26 november tagit emot 233 flyktingbarn för 2015. Totalt ansvarade kommunen i november för 274 barn.

– Med det stora inflödet med ensamkommande barn har vi inte i samma takt kunnat rekrytera nya socialsekreterare, vilket betyder att alla barn inte har en egen handläggare i dagsläget.

En annan utmaning som kommunen stött på är att hitta placeringsboende till barnen. Tre nya har hittats och rekrytering av familjehem pågår.

IVO svarar på anmälan att man är medveten om att ”de krav som nu i den extraordinära situationen ställs på socialnämnder i landet innebär stora påfrestningar. Men IVO förutsätter att Nacka ska hantera situationen genom att planera och bedöma situationen och kunna tillgodose nödvändiga behov.

Sedan tidigare har Norrtälje och Huddinge i Stockholms län anmält sig själva av samma orsaker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.