Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nacka vill bygga tre skyskrapor

Nacka vill ha tre riktigt höga hus på 30 våningar när västra Sicklaön ska likna Stockholms innerstad. I områden med höghus på 12–16 våningar planeras för betydligt fler höga hus.

När tunnelbanan kommer till Nacka – eller några år senare – ska kommunens centrala delar – västra Sicklaön, ha 13 500 bostäder fler än i dag. Det betyder att det kommer att bli betydligt tätare bebyggelse än i dag, men också fler höga hus.

Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände i veckan ”Förhållningssätt till höga hus i Nacka stad” som ska vara en grund för att höga hus inte hamnar på en viss plats av en slump. Nacka har uppvaktats av många som vill bygga högt de senaste åren.

Nu försöker kommunen gå till grunden med en rad frågeställningar kring höga hus. Västra Sicklaön är geografiskt lik en ovanligt kuperad skärgård där skärgårdens öar är bergknallar och skärgårdens vatten är dalgångar och sjöar. På många av bergknallarna är husen redan 10–14 våningar höga. Kontorshuset vid Nacka Forum är kommunens högsta med 16 våningar – men är inte särskilt högt om man jämför med de båda tv-masterna i kommunen som är 299 meter höga. Det betyder att det inte är lika kontroversiellt att bygga höga hus i Nacka som i kommuner där det inte finns ett enda hus som är högre än sju åtta våningar.

På flera platser på västra Sicklaön kommer det att byggas en rad hus på 10–16 våningar men också ännu högre hus. Klintens färgfabrik vid gränsen mellan Stockholm och Nacka, Nacka centrum och Skvaltan en bit från centrum är tre platser som vaskats fram som lämpliga för landmärken på omkring 30 våningar. På de tre platserna skulle riktigt höga hus fungera som landmärke för ”infarterna” till Nacka stad – som är ett arbetsnamn för västra Sicklaön och som markör av kommunens centrum.

– Att de här platserna valts ut betyder inte att vi nödvändigtvis ska bygga riktigt högt där. Vi ser det mer som att vi från politiken tycker att de här tre platserna är lämpliga att pröva, säger Mats Gerdau (M), ordförande i kommunstyrelsen. Han är glad för att förhållningssättet stöds av en stabil majoritet av Nackas politiska partier.

Ett villkor för att det ska bli riktigt höga hus i Nacka är att planerna prövas noga och att det görs arkitekttävlingar om husen.

Fakta:Skyskrapor i Nacka

Här kan hus på 30 våningar byggas: Klinten, Nacka C, Skvaltan.

Här kan hus på 12–16 våningar byggas: Henriksdalsberget – toppen och norrbranten Alphyddan – Sickla, Järla, Kvarnholmens sydsluttning, Nacka C, Backa strand, Bergs oljehamn.

Källa: Nacka kommun

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.