Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nämndeman åtalas för falska fakturor till tingsrätten

En nämndeman står inom kort inför rätta, åtalad för bedrägeri mot – en tingsrätt.
En nämndeman står inom kort inför rätta, åtalad för bedrägeri mot – en tingsrätt. Foto: TT

En nämndeman vid en domstol i Stockholmsområdet åtalas för grovt bedrägeri. Och den som ska ha blivit utsatt för bedrägeriet är en tingsrätt, kanske inte den vanligaste rollinnehavaren för en målsägande i ett rättsfall.

Enligt stämningsansökan ska mannen ha lurat till sig över 380.000 kronor av tingsrätten, genom att lämna in falska fakturor från sitt företag eller uppgett sig vara anställd och då ha gått miste om lön under tjänstgöringen i rätten.

Enligt åklagarens stämningsansökan har mannen vid 34 tillfällen under perioden 24 januari 2011 till 25 april 2016 lämnat in falska fakturor till tingsrätten, där nämndemannen ibland uppgett sig ha haft kostnader för konsulter som skött sysslor i hans företag när han själv tjänstgjort vid tingsrätten.

Vid något tillfälle begärde administratören vid tingsrätten in underlag för den enskilda näringsverksamhet nämndemannen sade sig bedriva. Enligt åklagaren ska mannen då i stället hävdat att han var anställd och gått miste om lön, som han begärde ersättning för.

En rad vittnen kommer att höras i fallet.

Tingsrätten i fråga anges som målsägande. Åklagaren noterar i det sammanhanget att det är ”oklart om anspråk finns”.

Den misstänkte nämndemannen nekar till brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.