Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/namndeman-haktad-for-grovt-vapenbrott/

STHLM

SD-nämndeman häktad för grovt vapenbrott

En nämndeman i en kommun i Stockholmstrakten häktades under måndagen, misstänkt för grovt vapenbrott. Enligt vad DN erfar har minst ett illegalt vapen hittats i mannens bostad.

Uppdatering 16/9 kl 11.00: Artikeln har tillfogats en rättelse.

Tillslaget mot nämndemannen, som företräder Sverigedemokraterna, skedde under torsdagskvällen och fynden i mannens bostad gjorde att han anhölls av åklagare. Under måndagen hölls en häktningsförhandling som ledde till att mannen förklarades fortsatt frihetsberövad, på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

Ärendet kompliceras av att nämndemannen sedan länge tjänstgör vid samma tingsrätt som nu har häktat honom.

– Ärendet är överflyttat till särskilda åklagarkammaren. Det beror på hans uppdrag i domstolen, meddelar den åklagare som medverkade vid häktningsförhandlingen.

Ytterligare en man har häktats i samma utredning. De båda misstänkta arbetar tillsammans i ett företag som är verksamt inom säkerhetsbranschen. Huruvida de beslag som gjorts har koppling till företaget eller inte vill överåklagare Anders Jakobsson, som nu övertagit fallet, undvika att kommentera.

– Jag har ännu inte satt mig in i fallet tillräckligt, säger han till DN.

Advokat Gunilla Billner, som företräder nämndemannen, vill inte heller gå in på vad brottsmisstankarna gäller.

– Min klient förnekar brott och det hela är väldigt olyckligt.

På sin fritid har den häktade mannen flera uppdrag som förtroendevald i sin hemkommun. Sverigedemokraternas pressekreterare Ludvig Grufman kommenterar DN:s avslöjande så här:

”Partiet ser allvarligt på de uppgifter som framkommit och har inlett en intern process hos partiets medlemsutskott. Då det handlar om en pågående polisiär utredning inväntar vi i nuläget ytterligare information i ärendet.”

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel påstods felaktigt att den medmisstänkta personen skulle ha varit en kvinna.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt