Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nämndemän stängs av efter uppmärksammad dom

Foto: Andrea Brask

Solna tingsrätt har stängt av de två centerpartistiska nämndemännen som dömde i den uppmärksammade misshandelsdomen, meddelar domstolens lagman Lena Egelin.

Beslutet fattades under torsdagen av Solna tingsrätts lagman Lena Egelin och meddelades till nämndemännen på ett möte på eftermiddagen. De stängs omedelbart av från sin tjänstgöring. En av nämndemännen, Hasan Fransson, har själv begärt entledigande vilket kommer att bifallas.

– Det är min bedömning att jag kan stänga av nämndemännen eftersom de visat ovidkommande hänsyn vid bedömning av en berättelse. Det är framför allt när de talar om vilken slags familj personerna i målet kommer ifrån, säger Lena Egelin till DN.

Den andra nämndemannen, Ebtisam Aldebe, har nu tre veckor på sig att överklaga Lena Egelins beslut. Annars kommer hon troligtvis entledigas.

– Jag kan inte säga det i dag men det ligger i farans riktning. Det var därför jag stängde av dem.

Aldebe säger till TT att hon kommer att överklaga Solna tingsrätts beslut. Rådmannen skrev enligt henne en helt annan dom än den de kommit fram till.

– Den har skrivits på ett sätt så den ska peka ut oss, som ett personligt påhopp. Även om vi skulle ha sagt sådana saker så skriver man inte ett domskäl på det sättet, säger hon och menar att hon belagts med munkavle vad gäller själva domen och därför inte kunnat försvara sig.

Hon misstänker att det finns en dold agenda bakom skrivelsen.

– Under två veckor fanns det en dom. Först när den skrevs ner och blev offentlig blev det en stor skandal. Och det är en skandaldom, men jag står inte för den, för jag såg den inte och fick inte skriva under den.

Lena Egelin säger att hon känner till den kritiken, men uppfattar ändå att vad domaren säger stämmer.

– Båda två säger att det inte är deras ord. Men jag har tagit ställning och min uppfattning är att jag litar på vad domaren skrivit.

Domaren Lena Klintefall, som författade den friande domen, ansåg att bevisen höll för att fälla mannen.

– Det här var de skäl som två av nämndemännen framförde för att fria mannen, jag kan inte gärna hitta på några andra domskäl, har hon tidigare sagt till DN.

I söndags fick Solna tingsrätt massiv kritik efter en uppmärksammad dom där nämndemän friade en misshandelsanklagad man eftersom han kom från en ”bra familj”. I domen skrev nämndemännen även att kvinnan borde ha kontaktat mannens familj innan hon gick till polisen.

En nämndeman samt domaren vid tingsrätten ville fälla mannen men de två centerpartistiska nämndemännen Hasan Fransson och Ebtisam Aldebe röstade för att fria honom, vilket innebär att domstolen hellre valde att fria än fälla.

Saken uppmärksammades först av engelskspråkiga tidningen The Local.

Redan i måndags beslutade Centerpartiet att utesluta dem båda ur partiet.

– I Sverige ska vi inte ha en ordning med ett parallellt system där man löser sådana här saker i släkten. Det överensstämmer inte med värderingar i vårt parti, sade Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson till DN då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.