Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”När jag tittar på Skam blir jag sjutton igen”

När Malin Persson och Camilla Skyttman satt med årsplaneringen för Tjejjouren Huddinges verksamhet i vintras var en Skamfest den 17 maj en självklarhet.
När Malin Persson och Camilla Skyttman satt med årsplaneringen för Tjejjouren Huddinges verksamhet i vintras var en Skamfest den 17 maj en självklarhet. Foto: Jonas Eng

Tjejjouren Huddinge firar den norska nationaldagen genom att anordna Skamfest för unga.

– Vi hoppas på en rolig, men tankeväckande kväll. Precis som serien, säger Malin Persson, en av initiativtagarna till festen.

När Camilla Skyttman och Malin Persson satt med årsplaneringen för Tjejjouren Huddinges verksamhet i vintras var en temafest för norska tv-serien ”Skam” ett självklart inslag. Och vilken dag kunde inte vara mer passande än 17 maj, den norska nationaldagen?

– Serien har ju varit så i ropet att den känns som ett lika väsentligt ämne som exempelvis Pride att ta upp. När vi är ute i skolor och talar med ungdomar har i stort sett alla vi träffar sett serien, säger Camilla Skyttman som är anställd som verksamhetsutvecklare på Tjejjouren Huddinge.

Tjejjouren Huddinge är en ideell underorganisation till Kvinnojouren som dels ordnar stödverksamhet för unga kvinnor på nätet, dels öppna evenemang där man diskuterar ämnen som vänskap, sex, homosexualitet, att vara ung muslim i sekulärt samhälle, psykisk ohälsa, ätstörningar. Med andra ord sådana ämnen som tas upp i ”Skam”.

”Skam” har tagit bort skammen kring mycket som tidigare kanske varit lite skämmigt att prata om.

– ”Skam” har öppnat upp för diskussioner om företeelser som funnits länge, men som i serien tas upp på ett lättsamt men respektfullt vis. ”Skam” har tagit bort skammen kring mycket som tidigare kanske varit lite skämmigt att prata om, säger Malin Persson, som jobbar ideellt på Tjejjouren Huddinge.

Den norska tv-seriens genomslagskraft i Stockholm och internationellt tror båda ligger i dess allmängiltiga och tidlösa anda.

– Den visar inte upp några uttalade stereotyper, som exempelvis singelkvinnor i ”Sex and the city”. utan innehåller olika karaktärer som många kan spegla sig i, säger Camilla Skyttman.

– I år är det är tio år sedan jag tog studenten, men när jag tittar på Skam blir jag sjutton igen. Även om vissa saker har tillkommit, som sociala medier, är känslorna som tas upp desamma, fyller Malin Persson i.

Vid sidan av Skamquiz, Skammusik – alltså låtar som spelas i serien – och visning av några utvalda ”best-off-avsnitt” kommer 17 maj-firandet även innehålla en workshop för att lyfta och problematisera dilemman som tas upp i serien. Ett sådant är tjatromantik, ett ämne som aktualiseras i seriens andra säsong som handlar om förhållandet mellan William och Noora.

– Williams sätt att ”tjata” till sig dejter – och i förlängningen ett förhållande med Noora, belyser ett beteende som inte är oproblematiskt. Men ett beteende som många ungdomar däremot upplever som romantiskt, säger Camilla Skyttman.

– Min upplevelse är att dagens ungdomar ofta har en syn på svartsjuka som något romantiskt, som något som hör till en bra relation. Men i svartsjuka relationer tillkommer ofta ett väldigt kontrollerande beteende som inte alls behöver vara sunt. Hade man applicerat Williams beteende mot Nora på en vuxen relation hade många nog sagt att det handlar om ett utnyttjande.

Skamfesten ska självklart inte kännas moraliserade, men den ska heller inte bara vara klang och jubel. Vi hoppas på en rolig, men tankeväckande kväll.

– Skamfesten ska självklart inte kännas moraliserade, men den ska heller inte bara vara klang och jubel. Vi hoppas på en rolig, men tankeväckande kväll. Precis som serien också är, säger Malin Persson.

Efter månader av Skamfeber där serien gett upphov till en populärkulturell genre med ett eget vokabulär och mode (Ja, ”Noora-jeans” med hög midja och t-shirt med ”drittsekk-tryck” har sålt som smör hos kedjorna under våren) och när serien nu lider mot sitt absolut sista avsnitt kan man undra om Skamflugan inte är över?

Är vi inte trötta på norska tonåringar nu?

– Den värsta uppståndelsen kring ”Skam” har kanske lagt sig, men jag hade gärna sett fler säsonger för ungdomarnas skull. Och min egen, säger Camilla Skyttman.

– De säsonger som gjorts kommer leva kvar. Serien är lite som filmer som ”En Kärlekshistoria” och ”Fucking Åmål”, en sådan man kommer referera till långt fram över, säger Malin Persson.

Fakta. Skamfest i Huddinge

Vad: Norges nationaldag firas med Skamfest för alla ungdomar mellan 13–19 år.

Var: Huset i Huddinge, Sjödalsvägen 46.

När: 17 maj, klockan 18.00–20.30.

Foto: NRK

Noora i ”Skam”. (Foto: NRK)

Fakta. Här kan du fira Norges nationaldag

17 maj på Skansen

Norges nationaldag – Syttende mai – firas traditionsenligt på Skansen. Paraden startar klockan 15 på Raoul Wallenbergs torg vid Nybroplan och går sedan längs Strandvägen via Djurgårdsbron mot Skansen. Den beräknas vara framme kring cirka klockan 16.30.

Norsk ölfest

17:e Maj! Norges sak är vår sak, ett av de bästa norska bryggerierna, 7 FJELL tar över 4 kranar och erbjuder 5 andra öl på flaska. Katarina Ölcafé, Katarina bangata 27.

Norsk middag

Restaurang Hasselbacken på Djurgården erbjuder speciell 17 maj-middag. Hasselbacken, Hazeliusbacken 20

Hemma Hos Fanny spelar norsk

Gruppen Hemma hos Fanny firar sina norska rötter på Snottys. En eklektisk blandning av både nya dängor och gamla. Snotty Sound bar, Skånegatan 90.

Foto: TT

Paraden startar vid Nybroplan och går sedan vidare till Skansen. (Foto: TT)

Fakta. Så påverkas kollektivtrafiken

Flera bussar i innerstan får ändrade rutter och en del hållplatser dras in.

Linje 2: Hållplats Stureplan är indragen i riktning mot Sofia.

Linje 54: Hållplatserna Kungsträdgården, Nybroplan och Östermalmstorg indragna.

Linje 55: Hållplatserna Humlegården, Stureplan på Sturegatan och Stureplan på Birger Jarlsgatan indragna i riktning mot Tanto.

Linje 67: Hållplatserna Historiska museet, Strandvägen, Nordiska museet/Vasamuseet, Liljevalchs/Gröna lund och Skansen indragna.

Linje 69: Hållplatserna Kungsträdgården, Nybroplan, Styrmansgatan och Djurgårdsbron indragna i båda riktningarna. Även hållplats Berwaldhallen indragen i riktning mot Karolinska institutet västra. Hållplats Centralen indragen för bussar som går mellan Blockhusudden-Karolinska Institutet Västra i båda riktningarna. Här stannar bara bussar som går mellan Kaknästornet-Centralen i båda riktningarna.

Linje 76: Hållplatserna Nybroplan, Styrmansgatan, Djurgårdsbron, Berwaldhallen, Radiohuset och Oxenstiernsgatan indragna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.