Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 19:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nar-stockholm-vaxer-maste-vissa-flyttas-bort/

4 min 22 sek. Peter Fryklund och sambon Anette  “Nenna” Wigandt har sedan i somras bott på en kulle i Vinsta industriområde. Här planeras det för 5000 nya bostäder och en handelsplats. Peter och Nenna, som bosatt sig här illegalt, måste bort.
STHLM

När Stockholm växer måste vissa flyttas bort

När Stockholm expanderar krockar inte sällan visionerna med verkligheten.

I Vinsta Industriområde planeras för 5 000 nya bostäder, arbetsplatser och handel intill det som ska bli en av Förbifart Stockholms knytpunkter.

Under året har hemlösa svenskar och EU-migranter funnit en fristad här – något som väckt starka känslor.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 15 Peter Frykman, 49 och Anette ”Nenna” Wigandt, 55 har levt som hemlösa under många år. Det senaste halvåret i en illegal bosättning på en kulle intill Vinsta industriområde.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 15 ”Det är en galen stress att inte veta vilken dag vi ska bort. Även om vi har varandra och är vana vid att vräkas känns det alltid lika jobbigt”, säger Nenna som diskuterar hur de ska göra med allt med Björn, Tony, Ola och Peter.
Bild 3 av 15 Stadsutvecklingsområdet Johannelund-Vinsta – här ska en av Förbifart Stockholms trafikplatser bidra till att området ska blomstra. I områdes planeras för 5 000 bostäder, handel och kontor.
Bild 4 av 15 Hemlösa Tony Makkanen och Peter Frykman tar sällskap för att äta frukost på Vistet, en plats där socialtjänsten i Hässelby-Vällingby välkomnar alla utsatta en fristad, en kaffe och en macka.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 15 Gravida Sofia från Babadag i Rumänien har fått tag i en extra filt inför natten. Uppe till vänster ser man några av de bilar som hon och hennes vänner ska sova i.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 15 Melissa, 25, passar på att värma sina händer i entrén till Willys innan de stänger klockan 22.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 15 Maria, 31 och Sofia, 23 från byn Babadag i Rumänien har bott i bilar på parkeringen i Vinsta industriområde i flera månader när vi träffar dem. Maria har tre barn som väntar på henne där hemma, Sofia är gravid.
Bild 8 av 15 Nere på parkeringen intill Willys förbereder sig EU-migranterna för natten. ”Det är kallt, men det är gratis att stå här och polisen lämnar oss i fred”, säger Maria som inte märkt av någon kampanj för att få dem att flytta från parkeringen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 15 Matlagning i bilen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 15 Peter Frykman förbereder sig för ännu en dag i bosättningen. ”Man vill man ju vara representabel”, säger han när han rakar sig framför en spegel som är upphängd i ett träd.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 15 När det börjar lacka mot jul sätter Peter och Nenna upp en provisorisk julgran. ”Vi gör vad vi kan för att få till livet, det är klart det är svårt, men även om det låter motsägelsefullt så har vi en frihet som vi värmar”, säger Nenna.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 15 Den 7 december blir avhysningen av bosättningen på kullen av. ”Jag trodde faktiskt att det var romer som bodde här”, säger polisen som är med när skjulen som byggts upp rivs för hand.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 15 ”Man får försöka rädda det som räddas kan. Vi har blivit avhysta så många gånger att vi börjar bli vana”, säger Nenna som ägnat en vecka åt att försöka packa ihop de ägodelar hon inte vill bli av med.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 14 av 15 På kullens högsta topp har Tony Makkonen bott i ett tält. Inför avhysningen hittar han en flyttkartong som han fyller med saker han inte vill bli av med.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 15 av 15 Kullen är rensad. Ett par dagar senare kommer hemlöse Thomas tillbaka för att leta efter sina glasögon.
Foto: Lotta Härdelin