Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nära 9 000 i kö till operation på Karolinska

Karolinska sjukhuset.
Karolinska sjukhuset. Other: Alexander Mahmoud

8 700 patienter står just nu i operationskö till Karolinska universitetssjukhuset – nära en fjärdedel är barn. Fler än tre gånger så många har väntat längre än 90 dagar på behandling och operationer, jämfört med 2014.

Nu måste andra sjukhus, som själva har stora problem, hjälpa till.

Enligt 2014 års bokslut hade 755 patienter väntat längre än vård­garantins 90 dagar, på operation och behandling på Karolinska universitetssjukhuset.

Sedan dess har sjukhuset omorganiserats och flytten in till Nya Karolinska påbörjats.

Samtidigt som nästa fas av flytten planeras står 8 700 patienter i kö för operation, visar nya siffror från Karolinska som DN tagit del av.

2 721 har fått vänta längre än 90 dagar på operation och behandling, mer än tre gånger så många som för fyra år sedan.

– Kön har ökat konstant sedan 2014. Det är som en tsunami, säger en källa till DN. Sjuksköterskor slutar en masse. 

DN har i flera artiklar rapporterat om problemen. Under sommaren fastnade 20 cancerpatienter i behov av akut operation i köer. Sjukhusets tidigare produktionsdirektör förnekade köerna inför landstinget och Karolinska tackade även nej till operationshjälp från Danderyd, har DN avslöjat. Efteråt visade det sig att två patienter avlidit efter att operationerna försenats. 

Läs mer: Sjukhusledningen förnekade cancerköer – väntande patienter avled

Enligt Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör på Karolinska pekar siffrorna åt rätt håll: kön har minskat med 500 under hösten. 

Hon anser att siffrorna ska ställas i proportion till 32 000, det totala antalet planerade operationer som sjukhuset utför på ett år.

– Det är 2 285 patienter som gått över vårdgarantin om 90 dagar. Men visst är det en för lång kö. Den är inte i nivå med vår ambitions­nivå. Och när vi nu fortsätter att flytta in på Nya Karolinska under 2018 drar vi ner på kapaciteten. Därför är det viktigt att reducera kön, säger hon. 

Det finns exempel på hur patienter avlidit i kön, bland annat i cancer­köerna i somras.

Läs mer: ”Ingen patient ska dö på grund av vårdköer” 

Hur påverkar det patientsäkerheten när ni har de här köerna? 

– När det gäller lex Maria-anmälningarna som är relaterade till cancerkön så väntar vi fortfarande på Ivos bedömning. Jag vill inte verifiera att patienter avlidit på grund av väntan, säger Annika Tibell. 

Enligt Karolinska är cancerkön nu på de flesta områden ”inom rimlig kontroll”. 

Nästan en fjärdedel av operationskön, 1 800, utgörs av barn. Enligt Svante Norgren, chef för Tema Barn, inkluderar siffran även barn som behöver sövas ned för ingrepp.

– I själva verket är det 1 100 barn som väntat på operation, varav 500 väntat mer än 90 dagar. Kön har krympt under hösten, säger han.

För att minska kön har Karolinska gjort flera upphandlingar av operationer, vilket DN tidigare berättat. Hjärtpatienter har skickats till Örebro för operationer, till en kostnad av 12 miljoner kronor. 

Barn skickas till Nacka, Uppsala och Linköping för olika ingrepp. Inom barnsjukvården har fler intensivvårdsplatser kunnat öppnas, bland annat efter att väggar tagits upp mellan enkelrummen på Nya Karolinska.

– I dagsläget har vi i stället svårigheter med att kunna öppna vanliga slutenvårdsplatser och tekniska problem, säger Svante Norgren. 

Varken han eller Annika Tibell vill koppla köproblemen till den nya organisationen. 

– Orsaken till köerna är svårigheten att rekrytera sjuksköterskor. Men naturligtvis påverkas produktionen när man flyttar in i ett nytt sjukhus. Verksamhetsmodellen införs i olika faser. Inom vissa flöden ser vi tydliga positiva effekter, säger Annika Tibell. 

Andra sjukhus i länet ska nu hjälpa Karolinska att operera. Exempelvis har 30 operationer gjorts för Karolinskas räkning under hösten på Södertälje sjukhus. Under våren ska vissa barn­operationer utföras där.

– Det här sjukhuset är litet i jämförelse, men då Karolinska har tydliga problem så ska vi så klart lösa det här gemensamt, säger Sven Klaesson, tillförordnad sjukhus­direktör på Södertälje sjukhus.

Samtidigt genomgår sjukvården i länet en stor omställning, då vård ska flyttas ut från Karolinska i enlighet med den så kallade framtidsplanen. Läget är ansträngt, då det råder vårdplatsbrist och brist på sjuksköterskor. Under 2017 har fyra av länets stora akutmottagningar fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att patienter övernattar på akuten i väntan på vårdplats. Sjukhusen väntas också ta ett större ansvar för de akuta patienterna då Karolinska från 1 maj övergår till att ha en intensivakut och akutbesök har börjat styras om till andra sjukhus.  

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening och överläkare i kirurgi vid Danderyds sjukhus, tycker att samordningen fungerar dåligt.

– Det svänger väldigt fort. Ena stund ska patienter vara här, nästa stund ska patienter inte vara här. Det är väldigt ryckig planering, och dålig kommunikation vilket leder till en pressad situation både för personalen här och för patienterna. 

– Senaste åren har det varit en toppstyrd tysthetskultur från landstingets håll, där man inte lyssnat på verksamheterna. Det är väldigt olyckligt, för det här är något man löser främst genom samarbete.

Fakta.Vårdgarantin

Alla patienter har rätt till vård inom 30 dagar för nybesök och inom 90 dagar för operation och behandling.

Den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting har skjutit till 340 miljoner kronor för att avskaffa vårdköer fram till sommaren, på Karolinska berörs 2 800 väntande. Inriktning på barn- och cancersjukvården, och målet är att 90 procent av patienterna ska får vård inom 90 dagar. På Karolinska är siffran för operationer nu 72 procent.

Fakta.Karolinskas åtgärder för att minska köerna

Upphandlingar av vård med Aleris, Capio och Ryggkirurgiskt centrum.

Inom landstinget ska vissa operationer utföras på St Göran, Danderyds sjukhus, Södertälje och Södersjukhuset.

Hittills har 69 patienter skickats till Örebro till en kostnad av 11 665 000 kronor. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.