Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nara-tva-miljoner-i-avgangsvederlag-till-sparkad-ekonomidirektor/

STHLM

Nära två miljoner i avgångsvederlag till petad ekonomidirektör

Bild 1 av 2
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2 Karolinskas tidigare ekonomidirektör Margareta Fast. Intill henne syns den tidigare sjukhusdirektören Melvin Samsom.
Foto: Erik Ardelius

Karolinskas ekonomidirektör Margareta Fast, som slutat med omedelbar verkan, får nära två miljoner kronor i avgångsvederlag, enligt det avtal som tecknats med Karolinska. Fast, som lämnade sin anställning den 1 april, är arbetsbefriad de närmaste sex månaderna. 

Rätta artikel

DN berättade i fredags att Karolinskas ekonomidirektör Margareta Fast fick sluta sin tjänst med omedelbar verkan. Meddelandet gick ut sent i torsdags eftermiddag på sjukhusets interna kanal och Margareta Fast slutade den 1 april. En tillförordnad ekonomidirektör hade rekryterats och började arbeta samma dag. För många anställda kom beskedet utan förvarning.

Överenskommelsen mellan Margareta Fast och Karolinska visar nu att sjukhuset köpt ut Margareta Fast med en årslön, vilket innebär att hon får ett avgångsvederlag på 1.863.540 kronor.

Ekonomidirektören arbetade alltså sin sista dag den 1 april, men enligt avtalet är hon anställd fram till den 30 september. Under uppsägningstiden de närmaste sex månaderna är hon dock arbetsbefriad. Hon har inte rätt att ta anställning inom Region Stockholm till och med 30 september 2020. Däremot får hon ta anställning utanför regionen, och får då behålla sitt avgångsvederlag. 

På DN:s fråga varför Fast får gå har tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell uppgett att det är ett gemensamt beslut. Fast har under sin tid varit ytterst ansvarig för sjukhusets konsultinköp för mångmiljonbelopp, och även för de inköp från Boston Consulting Group, där merparten saknat giltiga underlag. Enligt Tibell är det inga misstankar om oegentligheter som ligger bakom att Fast får gå. 

Annika Tibell meddelade i fredags att det var ett beslut som ”vuxit fram under en tid”, samtidigt som hon lyfte att Fast ”starkt bidrog till att ekonomin vändes till en budget i balans” då hon kom till Karolinska. Hennes företrädare hade då genomfört ett stort sparprogram. 

Som DN tidigare berättat har Karolinska enorma ekonomiska problem, med ett beräknat underskott på 1,1 miljard 2019, som regionen tillfälligt hjälpt upp genom att skjuta till 415 miljoner kronor. Visionen om att alla chefer i den nya organisationen skulle få ekonomiskt ansvar och kunna styra sin egen ekonomi i respektive flöde har inte heller infriats. Sjukhusets nya organisation har inte it-stöd som avspeglar den nya chefsstrukturen, och sjukhusets ekonomi går därför inte att styra annat än på övergripande nivå. 

Margareta Fast kom till Karolinska 2015 först som inhyrd via rekryteringsbolaget för topptjänstemän Nordic Interim innan hon anställdes på Karolinska. Hon kom då närmast från Telia. Fast kom att arbeta nära den dåvarande sjukhusdirektören Melvin Samsom i införandet av den nya organisationen, den nya verksamhetsmodellen, som kritiserats hårt av de anställda.