Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Närpolis pekar ut nationaliteter som brottsmisstänkta

I informationsblad från Globens närpolis i södra Stockholm pekas en rad nationaliteter ut som misstänkta för inbrott. Självklar information, byggd på erfarenhet, enligt polisinspektör Jerry Nicklasson. Informationen är irrelevant och saknar syfte, menar hans chef Lennart Paulsson.

Det är Tidningen Liljeholmen/Älvsjö som har granskat informationsbladen som Globenpolisen skickar till grannsamverkansföreningar i bland annat Älvsjö. Informationen är tänkt att fungera förebyggande – med ökad vaksamhet ska brottsligheten i närområdet motverkas.

Tidningen har dock funnit att det i bladen uttryckligen står att chilenare, litauer och afrikaner misstänks vara inbrottstjuvar. Jerry Nicklasson, huvudansvarig för Grannsamverkan vid Globens närpolis, har författat informationen.

– Om jag bara skriver ”bil” så finns det hur många möjliga bilar som helst, men om jag skriver Volvo V 70 med röd färg och takbox blir det mycket lättare. Det är samma sak med ett signalement, säger han till Tidningen Liljeholmen/Älvsjö.

– Om man har ett signalement på att någon kommer från Afrika så innebär inte det att varenda afrikansk kille är en inbrottstjuv. Det kan ju vara precis vem som helst. Men tanken är att man ska veta vilka som härjar i ett område för stunden.

Närpolischef Lennart
Paulsson säger till tidningen att han inte känt till innehållet i bladen. Efter att ha kontrollerat saken återkommer han:

– Det här är oerhört olyckligt, det är absolut inte den typen av information som vi ska gå ut med, säger Lennart Paulsson, som menar att informationen är irrelevant och saknar syfte.

– Viss information bygger på vad vittnen eller målsägande har sett eller tror sig ha sett. Det kan uppfattas som fakta men det är det inte, säger han och tillägger att det är ”beklagligt” att folk kan ha tagit illa vid sig.

– Och det ska inte vi som myndighet bidra till.

Nu ser Paulsson över verksamheten med grannsamverkan med strävan att få fram ”någon typ av policy med tydliga riktlinjer”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.