Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nästan alla förskolor i rapport får krav på arbetsmiljön

162 av 177 inspekterade förskolor måste förbättras. Det framkommer i en ny rapport där Arbetsmiljöverket ställer krav på arbetsmiljön på förskolor.

I snitt hade varje inspekterad förskola fem arbetsmiljöproblem som behöver åtgärdas. Det visar den rapport från Arbetsmiljöverket som Dagens Nyheter har tagit del av.

Under 2011 fick 177 av 2 500 privata och kommunala förskolor i Stockholms, Uppsalas och Gotlands län påhälsning av Arbetsmiljöverket. Ingen av dessa förskolor hade blivit kontrollerade tidigare.

Resultatet visade att miljön på förskolorna lämnar en hel del att önska. Hela 162 av 177 fick krav på förbättringar efter inspektionen. Totalt 838 krav på förbättringar presenteras av Arbetsmiljöverket.

I rapporten framkommer att personalen på förskolorna är en kvinnodominerad arbetsgrupp som sakta sliter ut sig.

En av de största bristerna gäller belastningsergonomi, där personalen, ofta på grund okunskap, stress och tidsbrist, använder sig av skadliga arbetsställningar när de tar hand om barnen.

Samtidigt har kraven på förskolepersonalen ökat, med större barngrupper, en ökad arbetsbelastning samt ökade krav på dokumentation kring pedagogiska frågor, vilket har gjort att personalen blir mer stressad.

– Det finns en oro bland personalen. De undrar hur de ska hinna med barnen, säger Anette Askelöf, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Många av förskolorna hade dessutom problem med buller som beror på barnens och de vuxnas aktiviteter. I Stockholmsområdet är trycket på att få fler förskoleplatser stort på grund av inflyttningen. Det gör att lokaler som inte är tänkta för verksamheten används som förskolor. En del av dessa har dåligt anpassad bullerdämpning och undermålig ventilation.

Arbetsmiljölagen gäller bara personalen på förskolorna och inte barnen i verksamheten. Men även barnen påverkas av hur personalen har det på sitt arbete och av hur lokalerna ser ut.

– När vi ställer krav på arbetsmiljön så gynnar det även barnen, säger Anette Askelöf på Arbetsmiljöverket.

Tidigare arbetsskadestatistik stämmer överens med den arbetssituation för förskolepersonalen som framkommer i den nya rapporten. Mellan 2007 och 2011 berodde 564 av 1 594 arbetsskador bland personal i förskolemiljö på stress och hög arbetsbelastning. 479 arbetsskador i samma grupp berodde på förslitningsskador och 217 skador orsakades av buller.

Fakta. Arbetsmiljöverkets krav på förskolorna

Belastningsergonomi: 153

Riskbedömning/åtgärder/uppföljning: 128

Policy, rutiner: 99

Kemiska arbetsmiljörisker: 99

Uppgiftsfördelning/kunskaper: 97

Pskykosociala arbetsmiljörisker: 82

Fysikaliska arbetsmiljörisker: 72

Lokaler, ventilation: 33

Lokaler, övrigt: 23

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.