Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nastan-en-tredjedel-avlidna-i-covid-19-pa-aldreboende/

STHLM

Kommunal anmäler äldreboende där nästan en tredjedel avlidit

27 av 96 personer på ett äldreboende i norra Storstockholmsområdet har avlidit. På grund av riskerna som coronaviruset medför har fackliga skyddsombud på boendet begärt hjälp hos Arbetsmiljöverket. Personalen arbetar enligt anmälan under ”mycket svåra förhållanden” med brist på utrustning och bristfälliga hygienförutsättningar.

Uppgiften kommer från en anmälan daterad den 21 april som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av. I anmälan skriver det regionala skyddsombudet att upp till hälften av personalstyrkan har varit eller är sjukskrivna på vård- och omsorgsboendet.

Siren uppger att personalen enligt anmälan utsätts för en stor psykosocial påverkan då det ofta är oklart vilka boende som har eller inte har haft smittan, samt att det finns en brist på skyddsutrustning som till exempel handskar. Förvaringen av den skyddsutrustning som finns beskrivs också som ohygienisk och slarvig.

”Skyddsombudet har också slagit larm om att personal hindersfritt rör sig mellan avdelningar med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd, med risk för ytterligare smittspridning”, står det i anmälan.

Enligt anmälan ska boendets verksamhetschef inte velat skriva under anmälan när den överlämnades eftersom chefen ansåg att den var omotiverad. Arbetsgivaren har genomfört ett flertal, men inte alla, av de efterlysta åtgärderna. 

– Begäran ligger fast och vi inväntar återkoppling från Arbetsmiljöverket, säger Stefan Ehn, regionalt skyddsombud på Kommunal, till Nyhetsbyrån Siren. 

Vd:n för koncernen som ansvarar för äldreboendet säger till DN att han inte delar den beskrivning som framkommer i anmälan. Han menar att tillgången till skyddsutrustning varit bra - även om det varit brist.

Och enligt äldreboendets rutiner ska personalen inte röra sig mellan avdelningar, menar han.

– Definitivt inte med samma utrustning. Vi har valt att ha material av engångskaraktär så man ska kassera dem efter användning, vilket vi har sett att man har gjort, säger vd:n.

Han kan inte bekräfta några siffror på antalet fall på äldreboendet. Han hänvisar till patientsekretess. 

– Men vi kan bekräfta att det har funnits dödsfall, och att varje dödsfall är tragiskt. Men vi har jobbat med de riktlinjer vi har, och analyserar våra verksamheter och hur smittspridning gått till. 

Vd:n konstaterar att det äldreboende där anmälan kommit in tidigt fick konstaterade fall, men att situationen har förbättrats och att man fortsätter att arbeta med sina rutiner. 

Vad kan ha gått fel i rutinerna så att smittan kom in på boendet? 

– Det är en bra fråga. Det är lite svårt att spekulera kring det för man vet inte var smittan har påbörjats. Men vi införde besöksstopp redan den 11 mars så vi var tidigt ute och stängde ner för att undvika smittspridning. Många verksamheter har vi klarat att inte få in det på och ett antal har vi fått in det på. Men jag vill inte spekulera kring varför, säger vd:n. 

Covid-19 har tagit sig in på tre fjärdedelar av Stockholms äldreboenden, har DN tidigare avslöjat. Statistik från den 22 april visar att det nu är 76 av 101 äldreboenden som drabbats. Sammanlagt handlar det om 580 äldre som vid något tillfälle konstaterats ha det nya coronaviruset. Det motsvarar ungefär tio procent av de äldre på stadens boenden.

Läs mer: Covid-19 har tagit sig in på 75 procent av äldreboendena

Läs mer: Covid-19-smittade skickas från sjukhus till äldreboenden – utan att testas