Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nationella prov stals i Stockholm – sprids i sociala medier i hela landet

Det nationella provet i svenska stals förra veckan under ett inbrott i en skola i Stockholm. Nu sprids provet via sociala medier.
Det nationella provet i svenska stals förra veckan under ett inbrott i en skola i Stockholm. Nu sprids provet via sociala medier. Foto: Erik Nylander/TT

I förra veckan stals det nationella provet i svenska under ett inbrott i en Stockholmsskola. Skolverket gick på måndagen ut med information om att de inte sett någon spridning.

– Vi hade inte det, men nu under natten och morgonen har vi fått indikationer om att nationella prov har spridits i sociala medier, säger Mattias Ragert, pressinformatör på Skolverket.

Under natten mellan torsdag och fredag i förra veckan gjordes ett inbrott i en skola i Stockholm. Inbrottstjuvarna stal förutom datorer och surfplattor även det nationella provet i svenska och svenska som andra språk för årskurs 9 –  inklusive facit. Skolan har polisanmält det inträffade.

På måndagen gick Skolverket ut med att inga indikationer fanns på att provet hade spridits. Men under natten till tisdagen ändrades detta. Enligt uppgift till DN har provet spritts bland annat på Snapchat.

– Vi har fått indikationer från såväl Stockholm som från andra delar av landet att elever har tagit del av det nationella svenskaprovet på sociala medier. Vi vet inte om det är proven som stals vid inbrottet som har fotograferats av och lagts på Snapchat, säger Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket.

Kan ni inte utgå från det med tanke på att provet stals?

– Det skulle kunna vara så, provhäftena ser likadana ut. Men elever kan ha kommit över provdokumenten på andra håll. Det är svårt att veta om det är flera elever som har kommit över prov, eller om det bara är en ursprungskälla.

Är det flera olika bilder som sprids, eller bara en?

– Vi har sett bilder, men det är inte säkert att det är de bilderna som vi har fått samtal om. Vi håller på att undersöka det här nu. Vad jag har förstått har vi fått olika bilder. Skolorna skriver proven i detta nu och för dem som i ett tidigare skede upptäckte spridning finns det möjlighet att använda ersättningsprov.

Anders Boman är chef för de nationella proven hos Skolverket.

– Under gårdagskvällen, eller i går, hade vi inga bevis för att provet hade exponerats. Nu under morgonen har det kommit ett flertal bevis för att så är fallet.

Han säger att det krävs vederhäftiga bevis innan Skolverket kan gå ut med rekommendationen att skolorna använder ersättningsproven. Tidigare har det hänt att elever låtsas sprida nationella prov, utan att egentligen ha tillgång till dem.

I dag tisdag skriver eleverna bland annat nationella provet del B, som är en svenskadel. Den har spritts, liksom del C, uppsatsdelen.

– Den delen är på torsdag och då är vår rekommendation att använda ersättningsdelen, om inte rektor gör annan bedömning, säger Anders Boman. 

– Men uppsatsen måste ändå tillverkas, så det blir inte lika allvarligt med den exponeringen 

Skolverket håller på att undersöka hur de ska gå vidare efter läckorna. Även förra året spreds nationella prov i sociala medier.

Myndigheten anmäler allt misstänkt fusk till Skolinspektionen.

– Långsiktigt är vi mitt uppe i ett arbete att digitalisera de nationella proven. Även om man aldrig är 100 procent säker i något sammanhang så tror jag att de digitaliserade proven kommer att vara mycket säkrare mot otillåten spridning än vad dagens analoga prov är, säger Anders Boman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.