Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nätverklösningen på Nya Karolinska ses över för patientsäkrare system

Nya Karolinska Solna
Nya Karolinska Solna Other: Henrik Montgomery/TT

Karolinska universitetssjukhuset har tecknat en överenskommelse med landstingsdirektören om en översyn av it-systemet på Nya Karolinska, för att bygga ett stabilare nätverk. 

– Innan vi fortsätter med sjukhusflytten, så måste vi komma tillrätta med problemen, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom. 

Under gårdagen sattes Nya Karolinska i stabsläge för andra gången på två dagar, efter att nätverket gått ner. Sjukhusets styrelse kallades också in för ett extramöte. 

– Det kan inte fortsätta så här. Innan vi tar nästa steg i sjukhusflytten så måste vi gå till botten med vad som är grundproblemet med sjukhusets it-system, säger Melvin Samsom. 

På fredagen har sjukhusdirektör Melvin Samsom och landstingsdirektör Malin Frenning tecknat en överenskommelse om en översyn av hela nätverkslösningen, för att föreslå förstärkningar. 

– De närmaste dagarna hoppas vi att få klarhet i vad som behövs för att få ett stabilt system på Nya Karolinska. Den här översynen måste komma igång och göras snabbt. Målet är att vi ska få en patientsäker miljö, säger Melvin Samsom. 

Översynen omfattar både sårbarhet vid drift, liksom vid uppdateringar av systemet. Det var vid en uppgradering på tisdagen som hela nätverket på sjukhuset gick ner, så att sjukhuset försattes i stabsläge. I uppdraget ingår också att ta fram en plan för arbetet och rekommendera åtgärder för vägen framåt, för att nätverket på Nya Karolinska blir drifts- och patientsäkert. Någon budget för vad förstärkningarna får kosta är inte framtagen, enligt Melvin Samsom. 

– Vi måste göra vad som krävs för att få en stabil och patientsäker miljö, och det kan vi inte skjuta på, säger Melvin Samsom. 

Landstingets it-direktör Stefan Schildt och Karolinskas it-direktör Anders Jönebratt får ett gemensamt ansvar för översynen. Enligt Anders Jönebratt har de åtgärder som hittills vidtagits då det uppstått problem handlat om att lösa dem här och nu. 

– Den här upphandlingen gjordes för flera år sedan, och saker och ting ändras. Vi ska se på det här med friska ögon så att vi med båda dagens teknik och dagens standard kan se om det är någonting som behöver ändras, säger Anders Jönebratt, IT-direktör på Karolinska. 

IT-lösningen på Nya Karolinska upphandlades 2013, och levereras av HP. 

Hittills har barn- och kvinnosjukvård liksom tema hjärta-kärl flyttat in i Nya Karolinska. Fler verksamheter ska flytta in nästa år. 

DN har de senaste dagarna sökt finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) som nu för första gången kommenterar it-haveriet i en intervju. 

— Jag ser oerhört allvarligt på det som hänt och på problemen med nätverket på Nya Karolinska och som både påverkar personal och patienter. Jag ser oerhört positivt på den överenskommelse som Malin Frenning tecknat med Melvin Samsom idag, säger Irene Svenonius. 

Du bär det högsta politiska ansvaret men har inte ställt upp på intervju om den här allvarliga situationen förrän idag. Varför?

— Det är min övertygelse att det inte finns politiska lösningar på alla världens problem. För mig är det viktigt att de som är proffs och kan det här med nätverk, it och sjukvård får möjlighet att arbeta i lugn och ro med problemlösning. Det finns en landstingsdirektör med en hel förvaltning som kan hjälpa till om Karolinskas ledning behöver stöd. Jag håller mig informerad. För mycket politiskt engagemang i en fråga som inte är politisk riskerar att fördröja lösningarna, säger Irene Svenonius. 

 

Läs mer: ”En oacceptabel situation”

Läs mer: Krismöte på NKS efter IT-haveriet

Läs mer: NKS väntas utkräva svar från IT-leverantör

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.