Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nazistdemonstration i centrala Stockholm

I morgon lördag planerar den nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen för att hålla en demonstration på Karlaplan i Stockholm. Organisationen har sökt och beviljats tillstånd för att demonstrera.

Demonstrationen med start klockan 16.00 ska hållas till stöd för det grekiska ultranationalistiska och nynazistiska partiet Gyllene gryning. Tåget ska gå till den grekiska ambassaden där tal ska hållas. Lars Byström, presstalesman på Stockholmspolisen, bekräftar att demonstrationsansökan beviljades under fredagen.

– Vi fick in en ansökan från Svenska motståndsrörelsen som vi behandlade skyndsamt. Eftersom det råder demonstrationsfrihet såg vi inga skäl till att inte bevilja tillståndet, säger han.

Hur många demonstranter som väntas är enligt Lars Byström svårt att uppskatta i nuläget.

– Det är väldigt svårt att säga. Ska man samla några större horder krävs det en viss tid, även om det går snabbt numera med sociala medier. En annan faktor som också spelar in är vädret.

Demonstrationen hålls på årsdagen av Kristallnatten som inträffar natten mellan den 9 och 10 november. Enligt Lars Byström hade datumet ingen påverkan på polisens beslut tillåta demonstrationen.
Motdemonstrationer väntas, men polisen förbereder sig på att avstyra eventuella våldsamheter. Hur många poliser som kommer att vara i tjänst vill Lars Byström dock inte gå in på.

– Vi talar aldrig om hur många poliser vi har ute innan en kommendering. Vi kommer att ha en resurs som förhoppningsvis klarar av att hantera olika händelseutvecklingar. Det är ju inte första gången vi har den här typen av evenemang, säger han.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.