Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nazister förnekar attacken i Kärrtorp

Foto: TT

På fredagen inleddes rättegången mot sju personer som misstänks för attacken på den fredliga manifestationen i Kärrtorp i december i fjol. På plats fanns männen som pekas ut som ledande inom Svenska motståndsrörelsen, SMR.

– Dra åt helvete, säger en 17-åring som bland annat misstänks för hets mot folkgrupp, när DN frågar om en kommentar.

På fredagsmorgonen, cirka 20 minuter efter utsatt tid, fick åhörarna ta plats i säkerhetssal 1 på Södertörns tingsrätt efter en rigorös säkerhetskontroll. I beige v-ringad tröja och en snusprilla under läppen satt 29-åringen, som beskrivs som andrechef i Svenska motståndsrörelsen, SMR, bredvid sin försvarare Thomas Weilander.

Det dröjde därefter ytterligare en kvart innan förhandlingen kunde börja, då en av de misstänkta var försenad. Han kom till rätten i sällskap med sin advokat och vårdnadshavare.

Samtliga misstänks för våldsamt upplopp. Alla utom en förnekar brott.

Efter åklagaren Tove Kullberg gått igenom bakgrunden, som att det fanns såväl barn som äldre på plats vid demonstrationen i Kärrtorp, när mörkt klädda personer kommer gående i grupp fortsatte hon med händelsebeskrivningen:

– När demonstrationen kommit igång noterar man en samling mörkt klädda personer, med megafon som ljuder, bengaler och flaskor som kastas, när grupperingen mer eller mindre går till angrepp mot personerna som finns på torget, sa Tove Kullberg.

Därefter fick rätten ta del av SMR:s egen filminspelning, som visar hur gruppen går till attack beväpnade med bland annat flaskor.

– Min klient förnekar brott, sa advokat Thomas Weislander, till DN i pausen.

Han riktade dessutom kritik mot att åklagaren presenterade en filminspelning från attacken i Kärrtorp, som försvararna inte fått ta del av.

– Den har varken jag eller min klient fått se på häktet. Jag har efterfrågat detta, för att se vad demonstranterna gjorde.

– Jag kan i och för sig tycka att filmen är bra för här framkommer det lite bättre vad de andra gjorde. Jag vill påstå att det syns på filmen att de kastar. Det finns ingen bevisning som binder min klient till ett gemensamma uppsåtet.

Din klient syns flera gånger på filmerna, man hör ljudet av flaskor, och direktioner. Är det svårt att förneka brott i det här läget?

– Nej, han var på plats. Det har han vidgått, men han förnekar brott. Han har inte gjort det åklagaren påstår.

– Han är helt omaskerad, till skillnad från en del andra, för han har ingen dold agenda eller brottsligt uppsåt. Det vill jag säga motsäger det åklagaren påstår

En vårdnadshavare till en av de åtalade kände olust över att se filmen.

Hur kändes det att se filmen?

– Det är inget roligt så klart., Det är olustigt.

Kände du till att din son deltog i den här händelsen?

– Nej.

Att han är med i organisationen?

– Det är han inte. Han är inte med i organisationen. Det är media som säger det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.