Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nedblasta-trad-sprangs-bort-efter-stormen/

STHLM

Nedblåsta träd sprängs bort efter stormen

Vattenfall använder sprängladdningar för att röja undan nedblåsta träd.
Vattenfall använder sprängladdningar för att röja undan nedblåsta träd. Foto: Alexander Mahmoud

Arbetet med att röja upp efter stormen Alfridas framfart pågår nu med full kraft för att återställa det havererade elnätet i Roslagen. För att rensa undan nedblåsta träd använder sig Vattenfall bland annat av sprängladdningar. 

– Det är ett säkert och effektivt sätt som sker som ett komplement till andra metoder, säger Jenny Hakeberg på Vattenfall.

Rätta artikel

På onsdagseftermiddagen saknade fortfarande 6.200 kunder ström i Roslagen. Den prognos som Vattenfall lämnade på tisdagen om när felen ska vara avhjälpta – för fastlandet och öar med fast förbindelse 10 januari och för öar utan fast förbindelse 18– 25 januari – gäller fortfarande.

Just nu arbetar cirka 40 skogsentreprenörer i området runt Roslagen och Uppland. Tekniker är i full färd med att reparera elnätet och helikoptrar används bland annat för att besiktiga områden från luften. 

Som en del i uppröjningsarbetet efter stormen har elbolaget Vattenfall börjat spränga bort nedfallna träd i skogarna runt Roslagen.

Läs mer: Strömlösa mjölkbönder tvingas hyra elverk  

Jenny Hakeberg, kommunikatör på Vattenfall Eldistribution, berättar att mindre sprängladdningar är ett effektivt sätt att få bort träd från till exempel elledningar. 

– Nedfallna träd ligger ibland i högar som plockepinn, eller i spända bågar mot ledningar eller andra träd. För att lösa upp träden kan man sätta dit en mindre sprängladdning, gå en bit därifrån och utlösa den. När man gör det kan man röja utan att behöva vara i närheten. Det är ett säkert och effektivt sätt som sker som ett komplement till andra metoder att ta bort träd.

Ett nedfallet träd på Ingarö.
Ett nedfallet träd på Ingarö. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Boende i närheten kommer att kunna höra sprängningarna och ombeds att inte gå i närheten av arbetet.

Jenny Hakeberg säger att det handlar om ett mycket stort antal nedblåsta träd.

– Många uttrycker att det finns områden som går att jämföra med hur det såg ut efter stormarna Gudrun och Per. Det är omfattande skador i skogen. 

Läs mer: Fortsatt mörker efter Alfridas framfart 

Vattenfall har utökat sina personalresurser för att återställa det svårt skadade elnätet. 

– Det kommer personal från andra delar av landet och från andra nätbolag. Det blir hela tiden fler som hjälper oss, säger Jenny Hakeberg.