Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nej-till-munskydd-pa-serafen-overklagas-igen/

STHLM

Nej till munskydd på Serafen överklagas igen

Striden om munskydd och visir på Serafens äldreboende fortsätter.
Striden om munskydd och visir på Serafens äldreboende fortsätter. Foto: Martina Holmberg/TT

Nu överklagar Arbetsmiljöverket det uppmärksammade beslutet om skyddsutrustning på Serafens äldreboende på nytt.

– Vi står fast vid vårt beslut att personalen ska ha det skydd som behövs för att inte bli smittade och sjuka, i det här fallet vätskeavvisande munskydd och visir vid patientnära arbete, säger chefsjuristen Anna Varg.

I början av april förbjöd Arbetsmiljöverket, efter krav från fackförbundet Kommunal, Serafens vård- och omsorgsboende i Stockholm från att låta anställda utföra ”patientnära arbete” utan munskydd och visir. Beslutet fattades efter ett skyddsombudsstopp, i linje med skyddsombudens begäran.

Men arbetsgivaren, Stockholms kommun, överklagade och Förvaltningsrätten upphävde beslutet. Rätten menade att begreppet ”patientnära arbete”, som Arbetsmiljöverket anser är ett vedertaget begrepp inom sjuk- och hälsovården, är otydligt. Förvaltningsrätten tog dock inte ställning till sakfrågan, det vill säga kravet på skyddsutrustning.

Det betyder att personalen får jobba utan munskydd med boende på Serafen som har konstaterad eller misstänkt coronasmitta.

Arbetsmiljöverket överklagade till Kammarrätten, som inte ville ta upp domen för högre prövning. Nu fortsätter de att driva processen och yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd.

– Vi driver den här processen vidare eftersom vi vill få sakfrågan prövad. Vi har ställt liknande krav på att personalen ska ha den skyddsutrustning som behövs, så som munskydd och visir, i patientnära arbete i fler ärenden, säger Anna Varg till Arbetsmiljöverkets hemsida.

När det gäller patientnära arbete, där det finns en risk att få droppar av kroppsvätska på ansiktet, ska visir och väteskeavvisande munskydd användas, anser Arbetsmiljöverket, eftersom coronaviruset är klassat som dropp- och kontaktsmitta. Arbetsgivaren ska också göra riskbedömningar av arbetet, så att det kan ske säkert på fler sätt än genom skyddsutrustning.

Läs mer: Smittan minskar på Stockholms äldreboenden 

Läs mer: Tala klarspråk om varför personalen inte får munskydd

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Kungsholmen
Arbetsmiljö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt