Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nils-ohman-bostadsrattsforeningar-fungerar-bast-i-hyreshus/

STHLM

Nils Öhman: Bostadsrättsföreningar fungerar bäst i hyreshus

Marieberg 08.32.

Jag behöver bara säga hej vid kaffeautomaten så börjar kollegan A berätta: efter åtta långa år är ordförandeskapet i bostadsrättsföreningen öster om Götgatan äntligen över. 

Du förstår, säger han, många av de nya i föreningen, de tycks tro att de, eftersom de betalt så mycket, har rätt att kräva både den ena orimligheten efter det andra. Men slutledet i det de köpt har de missat: förening. De har blivit medlemmar i en förening och då ingår också plikter.  

Huset som A bor i var från början ett hyreshus och han berättar med vemod i rösten om de äldre som en gång bildade föreningen, hur de efter många vedermödor lyckades få köpa huset. Vilken sammanhållning det är mellan dem som ännu är kvar sedan starten. 

Ungefär som de engagerade medborgare som bildade och engagerade sig i partier och byggde landet. Och som sedan allt eftersom ersatts av kompromissovilliga posörer.

Jag berättar för A om hyreshuset jag bor i. Om bostadsrättsföreningen som bildats för den händelse ägaren osannolikt nog skulle vilja sälja. En förening som i stället främst ägnar sig åt att odla det goda grannskapet och vars små avgifter går till höst- och vårfesten. 

Men det finns ett upptornande orosmoln i vår lilla idyll: ett annalkande stambyte. Och då är det ju bra att vi har en sammanhållning och en förening där vi kan samtala och formulera frågor och krav till hyresvärden. Till exempel på gårdsfesterna.

Vi vill ha det bra där vi bor. Det är det som förenar oss.

Nils Öhman är redaktör för DN Debatt och har sina rötter norr om Dalälven. Läs även hans krönika om stockholmare som knuffas på trottoarerna.