Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nils-ohman-det-ar-har-de-lyckligt-lottades-rikedomar-finns-investerade/

STHLM

Nils Öhman: Det är här de lyckligt lottades rikedomar finns investerade

Södermalm 17.23.

Rätta artikel

Det senaste året har jag nästan bara cyklat eller gått i Stockholm. Nästan inte alls åkt t-bana, buss eller bil. Många steg, kilometrar och mil har det blivit.

Går man som jag utan hörlurar i öronen så lägger man märke till mer – någonstans måste ju uppmärksamheten ta vägen. En dag ser jag plötsligt ett mönster: nästan utan undantag är innerstadens alla fasader välputsade. Hur kan det komma sig? Varför finns det knappt ens några sprickor i putsen? 

Svaret är förstås att det är här de lyckligt lottades rikedomar finns investerade: bostadsrättsinnehavare som sett sina hus skena i värde och hyresvärdar som tvångsrenoverat upp hyrorna. Längs gatorna ligger rader av säckar fyllda med lindrigt begagnad inredning som ytterligare ett tecken.

När välståndet ökat – och mat, möbler, kläder, elektronik och resor rasat i pris – har vi antingen valt eller också tvingats välja att spendera överskottet på boendet. Någonstans måste ju pengarna ta vägen.

För många år sedan läste jag en artikel om lotterivinnare. Det vanligaste var att de köpte en ny soffa, bytte sin begagnade bil mot en något mindre begagnad och så tog de med sig släkten på en utlandsresa. Sedan fortsatte de livet som vanligt.

Men en av vinnarna hade använt pengarna för att vara tjänstledig ett år och inventera grodarter i något av landskapen i södra Sverige.

Frågan ger sig själv: varför använder vi välståndsökningen till att renovera fasader när vi kunde ha letat grodor i stället?

Nils Öhman är debattredaktör och har ställt in vintercykeln för säsongen. Läs även hans krönikor om att det finns förunderliga saker att se i mörkret och värdet av att vara beredd när naturen kallar till möte.