Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nils-ohman-det-kan-ju-inte-spela-sa-stor-roll-om-just-jag-tar-flyget/

STHLM

Nils Öhman: Det kan ju inte spela så stor roll om just jag tar flyget

Fridhemsplan 12.23.

Rätta artikel

Om ett misstag skulle göras i Stockholms stadshus och någon potentat skulle få för sig att jag är en framstående konstnär som vill ta sig an uppdraget att utforma ett monument över vår samtid så är jag faktiskt helt beredd med en idé. 

Samtiden präglas av att vi egentligen vet ganska mycket. Men vi vill inte acceptera att vi vet det vi vet utan vi konstrar och försöker slita oss loss från de bojor som kunskaperna vill fästa runt våra handleder. De där som var bäst i klassen och som fortfarande tror sig veta bäst vill man gärna säga emot – bara för att se dem bli osäkra och tveka om de verkligen vet det de tror sig veta.

Det kan ju inte spela så stor roll om just jag tar flyget. Om jag inte orkar gå med picknickskräpet till papperskorgen så plockas väl det upp av städare. Vill jag röka och se ut som en cool typ som skiter i den för tidiga död som kanske drabbar mig så är det väl min ensak. Och om jag sedan snitsigt slänger min fimp på gatan så är det väl inte mitt fel att den blåser ut i havet och blir till det vanligaste skräpet på våra stränder.

Så vad vore väl mera precist som bild av vår samtid än en tolv meter hög fimp i brons. Kanske inspirerad av den store fotografen Irving Penns sista bilder av fimpar som han hittade på gatan och bar in till sin fotostudio. Kanske min staty kunde få ett internationellt gångbart namn, ”The Great Butt”. Minst tolv meter hög vill jag att den blir. 

Nils Öhman är debattredaktör och går ofta längs stränderna på sommarstället och plockar plastskräp. Läs även hans krönikor om området där de lyckligt lottades rikedomar finns investerade och värdet av att vara beredd när naturen kallar till möte.