Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nils-ohman-en-helg-kan-vara-som-ett-helt-liv/

STHLM

Nils Öhman: En helg kan vara som ett helt liv

Hornsgatan 17.23.

Sen fredagseftermiddag. Promenerar från Hornsgatspuckeln mot solen som hänger där borta över Hornstull. Hela det långa diket mellan husen är fyllt av glittrande motljus. Uteserveringarnas ölglas glimmar. Nytvättade frisyrer kröns med kransar av solglitter. Intensiva eller lojt tillbakalutande samtal. Livet kan börja.  

Så blir det lördag förmiddag och ystra bilar pilar iväg för bobygget. Med gamla soffan till återvinningen i Östberga. De vi möter har platta paket på taket. Se där - två små crosscyklar på det släpet och två glada ungar viftar med fynd i baksätet. Pustar med en kaffe i solen och hinner läsa ett kapitel. 

I lördagskvällens bostadsrättsfönster skymtar två, eller är det tre, dansande par. Skratt och klingande glas. Och någon står visst i mörkret på balkongen och röker. En granne ropar irriterat direkt när klockan passerat midnatt. Balkongdörren stängs och musiken blir tystare, men gesterna därbakom kan inte missförstås.

Den tidiga försommarsöndagen är gatan varm men tom. Har ingen vaknat ännu? Går mot parken. Oj, barnet har fastnat i gungan. Javisst, farfar kan hjälpa dig.

Ett museum och sedan en vandring ut mot Blockhusudden. Det skymmer, styr stegen hemåt. Nu mörknar det och klockan slår tolv i Maria och jag tänker på pappas begravning där och min farbror som vilar på kyrkogården. Det är mörkt och allt blir stilla.

En helg kan vara som ett helt liv.

Nils Öhman är debattredaktör och går ibland på gatorna som en vanlig man.