Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nils-ohman-ser-du-mysterierna-i-stockholm/

Sthlm i mitt hjärta

Nils Öhman: Ser du mysterierna i Stockholm?

Munkbrohamnen 07.58.

Det här att jag cyklar – eller någon gång går – till jobbet genom Stockholm varje dag utan att lyssna på något kan ju verka väldigt tråkigt. Men det är det inte. Om man är öppen för mysterierna. Och inte gör för mycket för att avslöja dem. 

Vid Munkbrohamnen, det lilla utskottet från Gamla stan, just söder om Riddarholmen, ligger en stor pråm förtöjd. På den är ett hus av presenning byggt. Vad gör de där? Varje dag får jag ytterligare någon ledtråd. Det svetsas. Och pålas i marken. Varför? Jag når inte riktigt fram till svaret. Men gör ett nytt försök nästa morgon. Och vid Norrström tror jag bestämt att det är en dykarpråm förtöjd. Vad gör de där?

På det sena nittiotalet åkte jag med mitt dåvarande jobb på studiebesök i Köpenhamn. En tur till Louisiana, konstmuseet, ingick. Den stora utställningen visade tavlor av René Magritte, jag gick ganska snabbt igenom den och fastnade sedan vid en nymodighet, en multimediakiosk med texter och filmsnuttar om konstnären. 

Här fick jag veta något som följt mig sedan dess: Magritte ville inte att titlarna på verken skulle avslöja för mycket om vad han tänkt när han målat dem. Han ville att betraktaren skulle förstå en del, men sedan bli hängande en bit ovanför marken utan att riktigt landa.

Så tänker jag jag när jag nyfiket betraktar det jag ser på vägen genom stan: Jag försöker förstå vad jag ser, men jag avhåller mig från att helt sätta ner foten.

Nils Öhman är redaktör för DN Debatt och har tidigare skrivit ”Jag har sett fantastiska saker i mörkret” och ”Var beredd när naturen kallar till möte”.