Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nils-ohman-trafikreglerna-gor-oss-till-barbarer/

STHLM

Nils Öhman: Trafikreglerna gör oss till barbarer

Stadshuset 17:20

Rätta artikel

Det var inte mer än tio meter jag cyklade på trottoaren utanför Stadshuset. Okej då, tjugo, men det var absolut inte mer än så. Och jag förstod att det onda ögat med det vassa pekfingret inte skulle lyssna på mina förklaringar: Jag skulle bara... och jag följer faktiskt reglerna nästan jämt...

Men tänk om det är just själva reglerna och inte vad de säger som gör oss till barbarer. Att det är själva reglerna som är ilskans onda rot. 

Den holländske trafikingenjören Hans Monderman tänkte ungefär så. Hans idé "delat utrymme" innebär att man i städer tar bort vägmarkeringar, trafikljus och kantstenar. Och nästan alla regler. Han menade att trafiken då blir säkrare och effektivare.  Grundtanken är att vi i stället för att koncentrera oss på reglerna så ska vi söka ögonkontakt och komma överens med våra medtrafikanter.

Hans idéer har testats med framgång i många stadsdelar och städer. Nederländska Drachten är mest känt. Men också tyska, engelska och schweiziska städer har provat tanken i hela eller delar av staden. På bilderna ser man en annan fördel: en stad utan skyltar och märken blir en vackrare stad! 

Nu flämtar vi på botten av årets djupaste mörker. Och hoppas att ljuset snart är tillbaka. Kan vi inte – som ett nyårslöfte – lova varandra att vara kommunicerande människor och inte bara skränande regelefterlevnadsrobotar? Då ska jag lova att inte cykla på trottoaren. Om jag inte har ett bra skäl...

Nils Öhman är debattredaktör och har kommit drygt halvvägs med projektet "100 mörka bilder"