Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polis misshandlad under NMR-demonstration i Stockholm

Läsarbild: Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen vid Mälarhöjdens tunnelbana i eftermiddags.
Läsarbild: Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen vid Mälarhöjdens tunnelbana i eftermiddags. Other: Daphne Wahlund

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd i centrala Stockholm på lördagseftermiddagen. Senare utbröt tumult på Medborgarplatsen och en person greps för våld mot tjänsteman. Den misstänkte mannen anhölls på lördagskvällen. 

Strax innan klockan 11 på lördagen kom larmet om en demonstration som inte hade tillstånd som pågick i centrala Stockholm. Det stod snabbt klart att det var medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som stod för manifestationen. 

– Det är en icke tillståndsgiven demonstation som pågår men den kommer inte avbrytas som förutsättningarna ser ut nu. Det är ett brott mot ordningslagen och vi kommer att skriva en anmälan, sade Sven-Erik Olsson, presstalesperson på polisens ledningscentral till Expressen.

Polisen hade fått in flera uppgifter om demonstrationen. Den startade vid på Östermalmstorg och förflyttade sig sedan till Norrmalmstorg. 

Vid 13.20-tiden bröt gruppen upp och gick mot Slussen. 

– Det var 35-40 personer, säger Sven-Erik Olsson till DN. 

Enligt polisen delade NMR ut flygblad och vecklade ut banderoller. Från Norrmalmstorg gick gruppen till Medborgarplatsen, och vecklade upp en banderoll där.  

– Där möttes de av motdemonstranter eller vad man ska säga, och polisen tvingades bilda en kedja för att hålla grupperna isär. Då blev en polis slagen i huvudet, säger Sven-Erik Olsson till DN. 

Enligt Aftonbladet utbröt tumult på platsen.

En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman, men det är oklart om det var en demonstrant eller en förbipasserande som gett sig på polisen. 

Den misshandlade polisen kördes till sjukhus för kontroll, men uppges inte vara allvarligt skadad. 

Vid 14.50-tiden verkade NMR:s demonstration vara över.

Enligt Olsson får utredningen visa vem eller vilka som kan misstänkas för brott i samband med att demonstrationen inte var tillståndsgiven. 

Senare på lördagen anhölls den man som tidigare under dagen hade gripits, berättar Eva Nilsson, presskommunikatör vid Stockholmspolisen. Hon berättar också att den polis som skadades på Medborgarplatsen hade fått lämna sjukhuset. 

Hur allvarligt skadad var polisen?

– Inte mer än att han har kunnat lämna sjukhuset nu. 

Var det någon mer som skadades vid tumultet på Medborgarplatsen?

– Inte som jag känner till. 

Eva Nilsson berättar att polisen inte vill gå ut med information om huruvida den man som sitter anhållen tillhör NMR eller motdemonstranterna, och inte heller hur gammal han är. Hon berättar också att rubriceringen fortsatt är våld mot tjänsteman och att utredningen nu går vidare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.