Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nobel center-effekt och MP-ras – så svängde rösterna i Stockholm

Skiss på Nobel center.
Skiss på Nobel center. Foto: Tomorrow AB

Vilka partier som kommer att styra Stockholm under de kommande åren är fortfarande höljt i dunkel. 

Men det är tydligt att svängningar har skett i stan. Midsommarkransen är inte längre en grönrosa högborg och till och med i Moderaternas superfäste på Strandvägen skakar partiet i sina grundvalar. 

Dessutom står det klart att Sverigedemokraterna i huvudstaden är som starkast i Hässelby strand.

Söderborna röstade rött, Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet är störst i alla valkretsar på Södermalm. Eller nästan alla – runt Skaraborgsgatan och Södra latin är moderaterna största parti med 22,5 procent, men de rödgrönrosa är största block.

Feministiskt initiativ får fler röster i kommunalvalet på Söder än de 3,3 procent de fick totalt. Runt Högalidsskolan får de 8,5 procent, vid Pålsundsparken 7,9 procent och runt Medborgarplatsen 7,6. Även i Årsta centrum får Fi 7,6 procent av rösterna.

Bäst gick det dock för Feministiskt initiativ i Bagarmossen. I valdistriktet Brotorp fick partiet 11,2 procent och södra Bagarmossen är en av få platser där Fi ökar, plus 0,6 procentenheter till 9,7 procent. 

Det forna Fi-fästet Midsommarkransen, där gruppledaren Anna Rantala Bonnier bor, är omkört. Det högsta resultatet här stannar på 7,9 procent. I centrala Midsommarkransen har de rosa tappat 5,7 procentenheter.

– Vi är jättenöjda med att vi har behållit våra mandat i Stadshuset och att stockholmarna så tydligt visat att de vill se ett feministiskt, antirastiskt parti där. Vårt parti har gått ner på riksnivå och det är klart att man påverkas även på lokal nivå. Därför tycker jag att det är roligt att se att vi har ett så bra och starkt resultat, säger Anna Rantala Bonnier (Fi).

Vänsterpartiet har sitt starkaste Söderfäste i kvarteret Linjalen bredvid Södra station där 26,9 procent av invånarna röstar på V. I samma kvarter har Sverigedemokraterna starkast stöd på Söder med 13,2 procent.

Vänstern får över 23 procent på Åsöberget, i Barnängen och i Tanto invid Södersjukhuset. Starkast i Stockholm är dock vänstern i Kistadistriktet Oslogatan – där kammades 33 procent hem.

I Högalid samt på Reimersholme och Långholmen går det bra för Miljöpartiet, vid Högalidsgatan får de 16,8 procent av rösterna. 

Även i delar av Hägersten får Miljöpartiet fortsatt högt stöd, bland annat 16,4 procent av rösterna ett av Aspuddsdistriken. I centrala Gröndal får MP 15,3 procent, en minskning med 7 procentenheter. I stället går Vänsterpartiet och Centerpartiet starkt framåt. 

I Östra Söderort återfinns också en stor del av MP-väljarna. Det gäller främst distrikten kring Skarpnäck, som Skarpnäcks trädgårdsstad där partiet får 18,9 procent av rösterna och Björkhagen Östra där de får 19,8 procent – Miljöpartiets högsta Stockholmsnotering.

Men trenden ser likadan ut för MP överallt i Stockholm: partiet är en av valets absolut största förlorare.

– Det är inte roligt att vi har de här siffrorna som vi har. Det är i princip samma procentuella nedgång som det varit i riksnivå. Rikstappet har slagit hårt på oss, sa Daniel Helldén (MP), till DN på valnatten.

Hammarby sjöstad röstar blått, Moderaterna är största parti i samtliga valkretsar. Vid Sickla udde går Liberalerna in som tvåa med 17,4 procent.

I Rågsvedsdistrikten har Socialdemokraterna ännu en stark ställning och är absolut största parti, även om de tappar röster i samtliga distrikt. I Rågsved C har de 49,5 procent, jämfört med 52,5 i förra valet. 

De rödgröna är störst i både västra och östra Söderort. Socialdemokraterna är största parti trots att de minskat något i västra.

I Yttre Västerort dominerar Socialdemokraterna med 34,6 procent. De har egen majoritet i 13 av valdistrikten. Sverigedemokraterna är starkare än de 8 procent de fick i Stockholm som helhet, med 10,9 procent av rösterna. Feministiskt initiativ landar på 0,6 procent.

SD:s starkaste utpost i Stockholm är Hässelby Strand västra där de fick 18,9 procent. Annars slås flera rekord på Järvafältet. Socialdemokraternas toppnotering på 67,1 finns i valdistrikt Rinkebysvängen östra – där Moderaterna för övrigt får bottennoteringen 1,5 procent.

Traditionellt har Moderaterna varit väldigt starka i området runt Norrmalm, Gamla stan och Östermalm. Så ser det ut även efter valet - de är fortsatt största parti -  men partiet har tappat en större andel väljare än kommunsnittet. Samtidigt går Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna framåt i samma område.

Moderaternas rösttyngsta område i kommunen är valdistrikten vid Strandvägen. Partiet fick 46,1 procent av rösterna här, vilket visserligen är mycket högre än både kommunsnittet och stadsdelssnittet, men ändå ett stort ras jämfört med valet 2014. Då fick Moderaterna 62 procent.

Kristdemokraterna fördubblade sitt stöd, SD går framåt och Liberalerna likaså. Den udda fågeln i sällskapet är Socialdemokraterna som ökar med 1,2 procentenheter på Strandvägen - om än från låga nivåer. Partiet får 4,8 procent i kommunvalet 2018. 

Att Moderaterna har varit för bygget av Nobel Center på Blasieholmen pekas ut som en möjlig orsak till tappet på Östermalm. Det föreslagna bygget skulle ligga på andra sidan vattnet och mitt i utsikten från Strandvägen.

– Den här frågan i det här valet har varit en lokalt mycket stark fråga. Det har diskuterats mycket och det får man ha respekt för, säger Joakim Larsson, förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms stad. 

Annika Elmlund är ordförande för den lokala moderatföreningen på Östermalm.

– Om man har varit missnöjd med det så har man röstat på Liberalerna eller KD, säger hon.

I Bromma villastad gör Liberalerna ett mycket bra val. Moderaterna är fortfarande största parti i de flesta valdistriken, men i Äppelviken får Liberalerna 28 procent av rösterna. I samma område tappar Moderaterna 16 procentenheter men blir ändå största parti med 30 procent.

Noterbart är att Socialdemokraternas svagaste distrikt i hela kommunen är Höglandet i Bromma. Där får partiet 3,7 procent.

På Kungsholmen går Centerpartiet framåt. Bäst går det i Fredhällsområdet där partiet fått över 20 procent av rösterna. I norra Fredhäll är partiet störst av alla - 23 procent röstade på Karin Ernlunds gröna gäng.

Kristdemokraterna gör sitt bästa val i Diplomatstaden. Där får partiet 19,4 procent av rösterna.

Här kan du se hur resten av Sverige och dina grannar har röstat

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.