Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Nödvändigt att bryta med konsulterna”

Foto: Fredrik Funck

Det är nödvändigt att minska konsulternas inflytande på Karolinska universitetssjukhuset för att återskapa förtroendet och återta kontrollen över verksamheten. Det säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

De nya beskeden från Karolinska universitetssjukhuset, om att samarbetet med konsultbolaget Boston Consulting Group ska avslutas före sommaren och en ny biträdande sjukhusdirektör rekryteras välkomnas av Stockholms läkarförening.

– Man har låtit konsulterna styra och lämnat ett sjukhus i kaos. Först funkar det inte med sjukhusflytten och så byter man organisation samtidigt. Inget av det fungerar. Det är viktigt att man själv tar kontroll, säger föreningens ordförande Johan Styrud.

Han hänvisar bland annat till förtroendekrisen – bara tre procent av läkarna har förtroende för sjukhusdirektören Melvin Samsom, enligt läkarfackets egen arbetsmiljöenkät.

Samtidigt finns täta band mellan flera personer i sjukhusledningen och BCG, och många medarbetare har rekryterats till KS från bolaget.

– Det här gör att man inte är så fri från BCG som man kan tro. Det här konsultanvändandet måste landstinget göra något åt.

Som DN berättat växer konsultnotan för Karolinska, och bara under 2016 lades 356 miljoner kronor på konsulttjänster. 90 miljoner kronor gick till Boston Consulting Group, som inför en ifrågasatt verksamhetsmodell med värdebaserad vård.

Miljöpartiet i landstinget har tidigare krävt att samarbetet med BCG bryts.

– Nu måste man jobba mer med personalen för att återupprätta förtroendet, så att fler vårdplatser kan öppnas, säger Susanne Norling (MP), oppositionslandstingsråd.

DN har sökt Melvin Samsom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.