Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nominerade-gulddraken-2020-basta-krog-mellan/

Gulddraken har ynglat av sig och återfinns numera även i köket på en av mellanklass-restaurangerna.
Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2020: De kan bli bästa krog mellanklass

Den 5 februari ska Stockholms bästa krogar, kaféer och barer koras när DN utser vinnarna av den åtråvärda Gulddraken för 2020. Bland de nominerade finns en stimmig, centralt belägen folkpark, en minimalistisk restaurang med fokus på hållbarhet och en elegant tysk med sekt på glas.

Folkparken

Sveavägen 53, 08-30 10 03, webbsida 

Folkligt, festligt, fullsatt. En av fjolårets mest sympatiska, smakfulla och avslappnade nya krogar ligger mitt i bruset på Sveavägen. Efter inspiration från såväl Brooklyn i New York som Vesterbro i Köpenhamn serveras några av Stockholms mest prisvärda rätter med imponerande precision och fantasi. Med hjälp av argentinska kolgrillar och amerikanska rökskåp tar Folkparken grilltrenden till en himmelsk nivå. En modern uppgradering av den gamla svenska Folkparken mitt i city. Ett extra plus för en välsorterad öl- och en vinlista för alla smaker och plånböcker.
Exempel från menyn: Dirty flank steak, chimichurri, picklad chili, 175 kr.

God mat och trevligt sällskap på Folkparken, sånt gillar Gulddraken som har Angelica Persson till bordet.
God mat och trevligt sällskap på Folkparken, sånt gillar Gulddraken som har Angelica Persson till bordet. Foto: Beatrice Lundborg

Hantverket

Sturegatan 15, 08-121 321 60, webbsida 

Förra årets vinnare levererar fortfarande på topp, och verkar älskas av alla: Gäster, personal, krogbranschen och media. Det är en ytterligheternas krog: Lokalen är stor, omsorgsfullt stylad men ändå intim och mysig. Personalen är personlig, vänlig och samtidigt proffsig ända ut i fingerspetsarna. Maten är snygg, smart och smaskig, varenda smakkomponent sitter där den ska, men det bestående minnet är ändå matglädjen och lekfullheten. Och omdömet från förra året håller fortfarande: Ett besök på Hantverket är en helhetsupplevelse som få andra restauranger kan mäta sig med.
Exempel från menyn: Svampsmörgås med Kalixlöjrom, kryddost, gräddfilskvarg, dill och rågbröd, 185 kr.

Robin Kahrle på Hantverket serverar Gulddraken en skvätt vin medan drakens kompisar hänger i baren.
Robin Kahrle på Hantverket serverar Gulddraken en skvätt vin medan drakens kompisar hänger i baren. Foto: Thomas Karlsson

Las Brasas

Roslagsgatan 6, 08-10 01 53, webbsida 

Mitt i krogklustret på Roslagsgatan har den stolta spanska mattraditionen fått en fullvärdig representant genom Las Brasas. Här serveras det allra bästa som det iberiska köket har att erbjuda och renläriga spanjorer lär säkert förlåta krögarna för enstaka nordiska inslag på menyn. För karnivorer är krogen ett måste men köket har ansträngt sig för att få in både fiskrätter och vegetariska alternativ, inte minst bland tapasen. Så välj själva: högklassigt kött med tydlig adress eller en uppsättning tapas som får er att vilja återvända ända tills hela menyn är avsmakad.
Exempel från menyn: Iberico Bellota solomillo, serveras med chimichurri, rödvinssky samt en sallad på tomat, krasse, lök och lagrad parmesan, 210 kr.

Gulddraken hugger in på veckans köttranson på Las Brasas.
Gulddraken hugger in på veckans köttranson på Las Brasas. Foto: Fredrik Funck

Prospero

Roslagsgatan 21, 076-669 67 99, webbsida 

Bakom en oansenlig, lättmissad dörr på krogheta Roslagsgatan döljer sig ett litet matparadis en halv trappa ned för alla som gillar fräscha, naturliga och närodlade råvaror. Prospero är också ett Mecka för alla som går igång på hippa matlagningstrender som syrning, fermentering, torkning och kombuchatillverkning, vill dra ner köttkonsumtionen till ett absolut minimum och bidra till en mer hållbar utveckling. Menyn är fast och inredningen av enklaste slag där svamptorkar och burkar med mjölksyrad gurka står för dekorationerna. En sparmakad krogfilosofi som med den äran fokuserar helt på det som serveras på tallrikarna.
Exempel från menyn: Fast meny, 545 kr.

På Prospero diskuterar Gulddraken de senaste trenderna inom fermentering och syrning.
På Prospero diskuterar Gulddraken de senaste trenderna inom fermentering och syrning. Foto: Mickan Palmqvist

Sekt

Runebergsgatan 1, 08-611 94 10, webbsida 

Säg ”tysk gastronomi” och de flesta tänker på skummig öl, surkål, maffiga fläskstycken och bratwurst. Men Sekt visar att det kan vara så mycket mer. Det är modernt, samtida, elegant men också djärvt och trendkänsligt, och tyskt ända ut i fingerspetsarna. Här möter moderna tolkningar av rustika klassiker som surkål och ”maultaschen” – ett slags fyllda pastakuddar – comfort food-favoriter som flammkuchen och fyllda, nyfriterade sockermunkar. En spännande och konsekvent vinlista (som självklart erbjuder sekt – tyskt mousserande – på glas) och kunnig, uppmärksam service får oss att utbrista i ett ”Herzlich willkommen!” till de trendkänsliga men ändå lite modiga krögarna.
Exempel från menyn: Zander mit quetsch kartoffel. Gös, surkål, sektsås, krossad och rostad potatis, 295 kr.

Gulddraken blir serverad ett glas tysk sekt.
Gulddraken blir serverad ett glas tysk sekt. Foto: Fredrik Funck

 

 

Bild 1 av 5 God mat och trevligt sällskap på Folkparken, sånt gillar Gulddraken som har Angelica Persson till bordet.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 5 Robin Kahrle på Hantverket serverar Gulddraken en skvätt vin medan drakens kompisar hänger i baren.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 5 Gulddraken hugger in på veckans köttranson på Las Brasas.
Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 5 På Prospero diskuterar Gulddraken de senaste trenderna inom fermentering och syrning.
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 5 av 5 Gulddraken blir serverad ett glas tysk sekt.
Foto: Fredrik Funck